Hvorfor må man ikke vaske æg?

Kyla Medhurst
2025-06-17 17:23:59
Count answers: 4
I Danmark er det ikke tilladt at vaske æg, der skal sælges, fordi det bryder den naturlige antibakterielle hinde, der er udenpå skallen og gør æggets indhold modtagelig for bakterier udefra. Det kan til tider være en udfordring at holde høns og æg rene. Snavsede mudrede æg er bestemt ikke nogen appetitvækker, så hvad kan man gøre? Det vigtigste er at holde redekasserne rene. Får du alligevel snavsede æg med ind fra hønsehuset, kan de forsigtigt slibes med sandpapir eller en blid skuresvamp. Jeg plejer altid at bruge snavsede rengjorte æg som hårdkogte æg og de rene æg til blødkogte æg og anden madlavning, hvor ægget skal slås ud, og jeg opbevarer dem hver for sig.

Jazmyn Buckridge
2025-06-17 16:57:21
Count answers: 2
Du skal ikke vaske æg fra dine egne høns, heller ikke selv om der er hønsemøg på.
Vask ikke dine æg.
Er der hønsemøg på æggene, er der risiko for salmonella og andre tarmbakterier, men du skal ikke begynde at vaske æggene, for så risikerer du, at bakterier kan trænge gennem æggets skal.
Det kan både være fordærvelsesbakterier og sygdomsfremkaldende bakterier, som i bedste fald forringer holdbarheden og i værste fald kan gøre dig syg, hvis ægget spises råt.

Giovani Gaylord
2025-06-17 15:18:24
Count answers: 6
Æg er jo levende.
Hvis man alligevel insisterer på at vaske æggene, er det vigtigt, at man gør det i lunkent vand.
Efter hendes tid i branchen blev metoden stoppet, ikke pga. bakterier, men fordi pulveret kunne stoppe æggenes porer og dermed kvæle ægget.

Shany Lueilwitz
2025-06-17 14:53:46
Count answers: 3
Man skal være meget påpasselig med at vaske æg. Æggene har et tyndt lag af protein alleryderst på skallen, som fungerer som barriere for, at bakterier kan trænge ind. Vasker man ægget, vasker man også proteinlaget væk. Ud over at bakterier nemmere kan trænge ind i ægget, når æggets naturlige bakterieskjold er vasket af, er der også risiko for, at man suger vaskevand ind i ægget, når man vasker det.

Rachel Cruickshank
2025-06-17 14:33:01
Count answers: 5
Risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg er meget lille. Hvis du vil være mere sikker, kan du spritte æggeskallen af for at fjerne snavs og eventuelle bakterier. Brug en klud med lidt sprit og tør ægget forsigtigt af. Vask hænderne, når du har rørt ved æggene. Det er så godt som sikkert at spise blødkogte danske æg, men hvis du vil være på den sikre side, eller hvis du laver mad til små børn, syge og ældre mennesker, bør du servere æggene hårdkogte. Du bør opbevare æg på køl. Både af hensyn til fødevaresikkerheden og holdbarheden af æggene. Bakterier vokser bedre ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur. Der er meget lille sandsynlighed for salmonella i danske æg, men skulle der være salmonella, vil bakterien ikke vokse ved køleskabstemperatur.

Abe Smith
2025-06-17 13:29:36
Count answers: 6
Man ikke må vaske æg, da bakterier så kan trænge igennem skallen. Grundet regn og våd jord er der nu snavs på æggene. Jeg har hørt, at man ikke må vaske æg, da bakterier så kan trænge igennem skallen, og tænker, at bakterier også kommer med i ægget, hvis de er beskidte, når de slås ud.

Evelyn Hirthe
2025-06-17 12:46:26
Count answers: 3
Det er en dårlig ide at vaske æg før opbevaring, da den bakteriehæmmende vokshinde så vaskes af og der er fri passage ind i ægget for bakterier. Vask aldrig dine æg. Fødevarestyrelsen anbefaler at æg opbevares ved 12 grader og at de skal holdes rene, tørre og fri fra fremmed lugt. De skal holdes væk fra sollys og skal de sælges videre, må de ikke vaskes eller være mere end 21 dage fra lægning.