:

Kan man koge bønner uden at sætte dem i blød?

Nayeli Hahn
Nayeli Hahn
2025-08-13 21:15:39
Count answers : 25
0
Som hovedregel skal du sikre dig, at bælgfrugter (bønner, ærter og linser) er iblødsat i 12 timer og kogt tilstrækkeligt, så lektinerne er nedbrudt. Lektiner ødelægges, når bønner/ærter/linser er kogt tilstrækkeligt. Man skal derfor koge bælgfrugter (ved mindst 100 °C) i de angivne tidsintervaller. Linser og ærter (med undtagelse af kikærter) behøver som udgangspunkt ikke iblødsætning inden kogning. Azukibønner, sortøjebønner og mungbønner behøver ikke udblødning, da de ikke indeholder lektiner i høje mængder.
Ward Hoppe
Ward Hoppe
2025-08-06 15:45:11
Count answers : 20
0
Bønner skal altid lægges i blød, inden man koger dem. Det kan enten være natten over, eller fra morgen til aften. Det er vigtigt at lægge bønnerne i blød, inden de koges, og at bønnerne koges møre, da de ellers indeholder lektin, som kan give maveproblemer.

Read also

Kan man fryse bønnesalat?

Friske eller frosne grønne bønner kan bruges. I vinterhalvåret bruger jeg altid de frosne bønner, me Read More

Hvordan laver man grønne bønner?

Friske bønner: De skal for en sikkerheds skyld koges inden, du kaster dem på panden pga. lektiner, d Read More

Enid Lueilwitz
Enid Lueilwitz
2025-08-01 19:26:42
Count answers : 17
0
Bønner skal sættes i blød i mindst 10-12 timer, før man koger dem, ellers kan de være farlige. Alt under 10-12 timer betragtes i dag som en sundhedsrisiko, og hvis myndighederne fanger en restaurant eller en kantine i at udbløde i kortere tid, bliver bønnerne beordret kasseret. Men i virkeligheden er kortere udblødning lige så godt og sikkert, hvis man bare koger bønnerne lidt længere, til de er møre, siger flere eksperter. Det er mange bønners indhold af giftstoffet lektin, som fødevaremyndighederne er nervøse for. Hvert år er der et eller to eksempler på selskaber, der bliver syge af underkogte bønner. I de fleste tilfælde går det over af sig selv i løbet af en dag, men i enkelte tilfælde bliver folk så afkræftede, at de skal i behandling.
Danny Halvorson
Danny Halvorson
2025-07-20 17:41:26
Count answers : 13
0
Bønner og kikærter skal udblødes i mindst 8 timer. Lad bønnerne stå i rigeligt vand, evt. natten over. Kog bønnerne i nyt vand 25-50 minutter afhængig af sorten. Bønner sælges oftest i halvkilos poser. Udblød og kog gerne hele portionen på én gang. Når man altid koger bønner, er det, fordi de indeholder giftstoffet lektin, som forsvinder ved kogning.

Read also

Hvad smager salat af?

Salaterne er lavet med tanke for friske grønne grøntsager og frugter. De bedste salater, der indehol Read More

Hvor lang tid skal bønne koges?

Kogetid på de grønne bønner er ca. 3 minutter. Bemærk, at bønner altid skal koges af hensyn til gif Read More