Er sød kartoffel sundere end kartofler?

Armand Rosenbaum
2025-08-11 02:30:08
Count answers
: 13
Søde kartofler er, i modsætning til den almindelige kartoffel, en del rigere på blandt andet A-vitamin. De indeholder nemlig næsten dobbelt så mange kostfibre som kartoflen, hvilket både gavner mætheden og fordøjelsen. Desuden er de søde kartofler rige på antioxidanten betacaroten, som er et forstadie til A-vitamin. Det betyder ikke, at du skal holde dig fra at sætte tænderne i dem, fordi de indeholder mere naturligt sukker end kartofler. Søde kartofler er søde fra naturens hånd, og derfor behøver du ikke nødvendigvis at plastre søde kartofler til med sovs eller ketchup. Konsistensen er blødere og mere saftig sammenlignet med de almindelige kartofler.

Phoebe Strosin
2025-08-01 04:03:25
Count answers
: 12
Alt i alt må vi konkludere at den ene kartoffel ikke er sundere end den anden. Begge kartofler indeholder sunde kulhydrater og kostfibre, forskellen på dem er dog minimal. Den eneste forskel af betydning på de to kartofler er, at den søde kartoffel indeholder mere Vitamin A, og så indeholder den en del mere sukker end den hvide kartoffel. Den almindelige hvide kartoffel indeholder generelt flere kalorier end den søde kartoffel, men derudover minder deres næringsindhold særdeles meget om hinanden.
Er du vild med den søde smag fra den søde kartoffel, skal du vælge den på dét grundlag, for den kan ikke kategoriseres som sundere end den almindelige. Er smagen uden betydning for dig, er den søde kartoffel blot en dyrere måde at indtage sunde kulhydrater.

Conrad Hayes
2025-07-22 08:02:15
Count answers
: 9
Selvom søde kartofler godt nok har taget fitnessverdenen med storm, er de som sådan ikke ”sundere” end almindelige kartofler. Det er to forskellige fødevarer, der hver især er gode kilder til forskellige næringsstoffer. Søde kartoflen har et lavere kalorieindhold, men også et lidt lavere proteinindhold end den almindelige kartoffel. Søde kartofler er også en rigtig god kilde til A-vitamin, som er fraværende i de hvide kartofler. De indeholder også lidt mere C-vitamin, omend almindelige kartofler også har en pæn mængde af dette. Til gengæld har almindelige kartofler et højere indhold af B6-vitamin, niacin og folat, og indeholder generelt et lidt mere komplet spektrum af mineraler. Søde kartofler og kartofler har et ens indhold af kostfibre, og påvirker blodsukkeret i nogenlunde samme omfang, hvis de koges. Bagte kartofler får dog gennemsnitligt blodsukkeret til at stige mere end bagte søde kartofler. Når det så er sagt, så er påvirkningen af blodsukkeret alligevel en uholdbar målestok for hvor sund en kulhydratrig fødevare er. Så søde kartofler er ikke en ”superfood”, i højere grad end almindelige kartofler. De indeholder hver især forskellige næringsstoffer, og det sundeste valg vil være ikke at ekskludere nogen af delene fra sin kost – ligesom man i det hele taget bør spise varieret.

Luella Effertz
2025-07-18 03:05:31
Count answers
: 14
Dette må dog ikke tolkes som, at den søde kartoffel er sundere, da stivelse blot består af mange molekyler, som sidder sammen på en bestemt måde.
Det kommer måske som en overraskelse for de fleste, at den stivelsesholdige kartoffel indeholder hele 2% protein, hvor den søde kartoffel kun indeholder 1,3%.
Dér, hvor man til gengæld ser en forskel mellem de to sorter, er på kostfiberindholdet, som er næsten dobbelt så stort i den søde kartoffel i forhold til den almindelige kartoffel hhv. 2,7% og 1,4%.
I den søde kartoffel finder man både væsentligt mere A-vitamin, natrium, calcium og kobber end i den almindelige kartoffel.
Dog har den almindelige kartoffel også nogle gode egenskaber at være stolt af, bl.a. er indholdet af folat – især vigtigt for gravide – tre gange højere end i den søde kartoffel.
Alt i alt er der fordele ved begge kartoffelsorter, hvorfor det ikke er helt retfærdigt, at den ene er lovprist, og den anden er nærmest glemt.
Spis derfor endelig kartofler af den ene eller anden slags med god samvittighed, da de er gode begge to som en del af en sund og varieret kost.
Det gælder i øvrigt for de fleste fødevarer: Spis med omtanke og nyd lidt af hvert.

Ima DuBuque
2025-07-07 16:28:03
Count answers
: 10
Søde kartofler er fiberrige og indeholder mange A- og C-vitaminer. Sød kartoffel indeholder lidt mindre stivelse, men er mere fiberrig end vores almindelige kartoffel, og den indeholder desuden cirka 5 procent sukker mod 0,5 procent i almindelige kartofler.

Marcella Vandervort
2025-06-30 07:44:45
Count answers
: 21
Søde kartofler er sunde og en stadigt mere populær spise. De er sødere og også en hel del sundere. Søde kartofler indeholder samme mængde stivelse som en hvid kartoffel, men er tillige rige på gavnlige stoffer, der hjælper til at stabilisere blodsukkeret og øge insulinfølsomheden. De største sundhedsfordele ved at spise søde kartofler ligger dog primært i det høje fiberindhold samt de mange sunde antioxidanter. Det høje fiberindhold giver større mæthed, og de mange mikronæringsstoffer kan styrke immunforsvarets evne til at beskytte dig mod sygdom. Søde kartofler indeholder særligt mange C vitaminer, betakarotener, B1 vitaminer samt mangan og kalium.

Melvin Smitham
2025-06-30 06:04:56
Count answers
: 15
Er sød kartoffel sundere end kartofler?
Rent ernæringsmæssigt er der mange, der tror, at de søde kartofler er meget sundere end de almindelige kartofler. Men det passer ikke, fortæller klinisk diætist Stine Junge Albrechtsen.
Rigtig mange vælger søde kartofler som alternativ, men der er ikke så meget at spare.
Kaloriemæssigt sparer du kun ti kalorier per 100 gram, så det er ikke, fordi det flytter bjerge, siger Stine Junge Albrechtsen.
Read also
- Hvad kan man bruge en sød kartoffel til?
- Kan man lave søde kartofler på panden?
- Er søde kartoffel pomfritter sunde?
- Hvordan forbereder man søde kartofler?
- Er sød kartoffel godt for maven?
- Hvor lang tid skal kartofler have på panden?
- Kan man dampe søde kartofler?
- Hvor længe skal sød kartoffel koges?
- Er søde kartofler godt for vægttab?