:

Hvorfor bliver småkagerne ikke sprøde?

Ethelyn Tromp
Ethelyn Tromp
2025-09-07 06:19:52
Count answers : 21
0
Med bagepulver bliver kagerne bare hårde. Potasken er med til at give en sprødere brunkage. Det særlige ved potaske er, at det er mere basisk end natron og bagepulver. Fede syrer har den egenskab, at de er grænsefladeaktive. De kan lægge sig på overfladen af kuldioxidboblerne og er med til at stabilisere dem inde i brunkagen, når den bliver varmet op. Boblerne bliver inde i brunkagen, indtil brunkagen er blevet fast under bageprocessen. Potaske danner små kuldioxid-bobler, når dejen varmes i ovnen.
Arnulfo Carter
Arnulfo Carter
2025-08-24 12:51:38
Count answers : 24
0
Dejen bliver tør og smuldrende, hvis der kommer for meget mel i – og kagerne bliver hårde. Kom først kagerne i en kagedåse, når de er helt kolde. Hvis låget ikke slutter helt tæt, kan man lægge bagepapir, alufolie eller husholdningsfilm mellem dåse og låg. Lad småkagerne køle helt af på en bagerist, så de holder sig sprøde. De bages året rundt, men især omkring højtider som jul.

Read also

Hvad er den mest populære småkage i Danmark?

Hvad er den mest populære julesmåkage i Danmark? Svaret er nok forskelligt alt efter, hvor du spørg Read More

Hvilket smør er bedst til småkager?

Til bagning af småkager anvender man typisk usaltet smør. Valget af smør spiller en afgørende rolle Read More

Creola Lebsack
Creola Lebsack
2025-08-24 11:54:05
Count answers : 15
0
Smør skaber sprødhed, når det holdes koldt og finfordelt i mørdejen. Når mørdejen tillige er tilsat sukker, der under bagning binder noget af det vand, der trænger ud af smørret, så opnås yderligere sprødhed. Det er vigtigt, at man ikke ælter for meget, for så danner melet for kraftigt et glutennetværk, og smørret smelter, og så bliver kagerne seje. Kagerne skal også have et lavt vandindhold, da det er ammoniakken, der skal fordampe ved opvarmningen. Potaske kan med tilstedeværelse af syre danne CO2, hvilket bidrager til sprødheden.
Stanford Jacobi
Stanford Jacobi
2025-08-24 11:42:12
Count answers : 16
0
De ønskede sætninger er: Hemmeligheden bag sprøde, knasende brunkager er kaliumkarbonat - også kaldt potaske. Hvis du ikke er ejer af det finurlige salt, kan du erstatte potasken med natron. Hvis du oplever, at dine brunkager mister sprødheden efter nogle dage i kagedåsen, kan du sagtens redde dem og nemt få sprødheden tilbage. Pebernødden er også en småkage, men blev i middelalderen bagt af rugbrødsrester blandet med krydderier og honning. Pebernødder blev bagt i Danmark allerede tilbage i 1500-tallet og da der ikke blev brug hævemiddel, blev småkagerne næsten så hårde som nødder - derfor 'pebernødder'. De store forskelle er altså, at pebernødden kom på banen nogle hundrede år før brunkagen og at pebernødder ikke indeholder potaske, hvilket jo er tricket bag de sprøde brunkager.

Read also

Hvilken småkage er ældst i Danmark?

Klejnen er den ældste julekage, vi kender. Den er faktisk så gammel, at den kan spores helt tilbage Read More

Hvor mange grader skal småkager bages ved?

Tænd ovnen på 200 ºC traditionel varme. Bag småkagerne i 8-10 min. Read More

Talon Mante
Talon Mante
2025-08-24 10:12:35
Count answers : 17
0
Med varmluft risikerer du, at sukkeret i småkagerne ikke karamelliserer på samme måde, og det er netop karamelliseringen, der sikrer sprødheden.