:

Hvorfor må man ikke spise frosne bær?

Marquis Friesen
Marquis Friesen
2025-09-10 06:58:59
Count answers : 12
0
Bærrene skal altid koges. Årsagen til anbefalingen fra Fødevarestyrelsen er, at man kan risikere at blive ramt af roskildesyge eller leverbetændelse, og her er risikoen størst når man køber de udenlandske jordbær på frost. Det gælder uanset om du skal bruge bærrene til en jordbærsmoothie, dessert eller andet. Kog altid frosne jordbær Spørger man hos Fødevarestyrelsen er rådet, at man altid koger de frosne jordbær. Her er der ingen slinger i valsen, og mere konkret anbefales det, at man koger jordbær fra frost i mindst et minut, hvor det bobler omkring jordbærrene.
Keagan Parker
Keagan Parker
2025-08-31 04:46:04
Count answers : 24
0
Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at man koger frosne bær, så de ”bobler” mindst et minut, inden de skal i maden, for det kan virussen ikke holde til. Det skyldes, at særligt én hårdfør virus desværre godt kan overleve de mange frostgrader, og særligt novovirus, eller Roskildesyge, har tidligere givet problemer i frosne hindbær. Problemet med virus gælder ikke de bær, du selv har plukket, hvis du da ellers har haft styr på hygiejnen hele vejen igennem.

Read also

Hvornår er bær i sæson?

Jordbær: 13. juni til 15. juli. Ærter: 23. juni til 15. juli Kirsebær: 1. juli til 15. aug. Hindbær Read More

Kan man bruge frosne bær i kage?

Opskrift på en meget lækker blåbærkage, der laves med friske eller frosne blåbær. Her er blåbærkage Read More

Eula Bergnaum
Eula Bergnaum
2025-08-26 04:56:07
Count answers : 16
0
Vi anbefaler, at man altid varmebehandler frosne hindbær. De skal altså nå at tø og koge i et minut. Så dræber man den virus, der kunne være i bærrene. Vi ved, at hindbær er et særligt problem. Det skyldes, at de er meget sarte, og hvis de bliver skyllet, kan de nemt ende som smattede bær. Derfor bliver de ikke skyllet grundigt. Det betyder, at der ikke er sket nogen rengøring af bærrerne, fra de er blevet plukket, til forbrugeren spiser dem. Og de kan let indeholde Novovirus - også kaldet Roskilde Syge. Hindbærplukkerne kan enten have haft dårlig hygiejne, da bærrene blev plukket, eller også kan hindbærrene være blevet vandet med beskidt vand. Når bærrerne så fryses ned, konserveres virussen faktisk.
Ignatius Harvey
Ignatius Harvey
2025-08-22 01:58:28
Count answers : 13
0
Frosne bær direkte fra posen fra især udlandet kan nemlig give roskildesyge eller leverbetændelse. For at undgå smitte med virus som leverbetændelse eller norovirus bør du koge færdigpakkede frosne bær, som du har købt i f.eks. supermarkedet. Færdigpakkede frosne bær bør koge mind​st 1 minut Bærrene skal ”boble” i mindst 1 minut som tegn på, at de koger. Hvis du bruger færdige smoothieblandinger, så står det typisk på posen, om du bør varme indholdet op, før du bruger det i mad, som ikke bliver varmebehandlet. Der er ingen risiko ved bær, som man selv har avlet og frosset ned, hvis hygiejnen under produktionen i øvrigt har været i orden. Hvis du laver du smoothies eller desserter med færdigpakkede frosne jordbær, blåbær, brombær, hindbær eller andre bær fra supermarkedet, er det en god idé at give bærrene et hurtigt opkog på mindst 1 minut, inden du bruger dem. Kogeanbefalingen gælder også restauranter og caféer. Bær fra egen avl Hjemmedyrkede bær kan du sagtens spise rå, også selv om de har været frosne – men skyl bærrene grundigt, inden du fryser dem.

Read also

Hvilke vare er i sæson?

Januar er en kold måned uden ret meget frugt i sæson, her er det rodfrugter og kål som er i sæson. F Read More

Hvornår er bær modne?

Blåbær blomstrer i maj-juni, men du skal vente med at høste dem til juli-august, hvor de er modne. B Read More

Drew Hane
Drew Hane
2025-08-10 02:11:29
Count answers : 18
0
Frosne bær skal altid have et opkog, fordi de har flere gange vist sig at bære en virus, der kan give opkast, kvalme, diarré og i værste tilfælde leverbetændelse. For at undgå dette anbefaler Fødevarestyrelsen, at du koger bærrene før de bruges. Virussen kan sagtens overleve at blive frosset ned. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du altid koger frosne bær i minimum et minut, inden du bruger dem, og bærrene skal boble som tegn på, at de koger.
Gabriella Huel
Gabriella Huel
2025-08-10 02:07:54
Count answers : 17
0
Færdigpakkede frosne bær bør koge mindst 1 minut. Frosne bær fra udlandet har i flere tilfælde givet sygdomsudbrud, fordi de har været forurenet med virus. For at undgå smitte med virus som leverbetændelse eller norovirus bør du derfor koge færdigpakkede frosne bær, hvis de indgår i retter, der ikke bliver varmebehandlet før servering, f.eks. i smoothies eller andre frugtdesserter. Dette gælder frosne bær, som du har købt i f.eks. supermarkedet. Bærrene skal ”boble” i mindst 1 minut som tegn på, at de koger. For fødevarevirksomheder, som f.eks. cafeer og restauranter, er det et lovkrav at varmebehandle frosne hindbær i mindst 1 minut ved 100 °C. Det gælder, når hindbær er ingrediens i fødevarer, der ikke efterfølgende skal varmebehandles. Almindeligvis er der ingen risiko ved bær, som man selv har avlet og frosset ned, hvis hygiejnen under produktionen i øvrigt har været i orden. Friske bær købt i f.eks. supermarkeder og bær fra egen avl bliver udsat for meget UV- lys, som kan inaktivere eventuelle virus. Derfor kan du godt spise friske og hjemmedyrkede bær rå, også selv om de har været frosne – men skyl bærrene grundigt, inden du fryser dem.

Read also

Kan man bruge frosne jordbær til jordbærtærte?

Kan man bruge frosne jordbær til jordbærtærte? Den bedste tærte med jordbær, der laves med mazarinb Read More

Hvad er i sæson i februar?

Grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartofler, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porr Read More

Phoebe Strosin
Phoebe Strosin
2025-08-10 01:26:34
Count answers : 15
0
Frosne bær kan nemlig indeholde norovirus, der kan give roskildesyge, hvis ikke de koges, og man kan blive syg med kvalme, opkast, mavesmerter, diarré og eventuelt feber. Når norovirus havner på hindbærrene, skyldes det altid dårlig hygiejne. Virus kommer nemlig fra afføring, som enten har siddet på hånden af en plukker efter toiletbesøg, eller som findes i det vand, der benyttes under produktionen på markerne, eller den videre håndtering. Så snart bærrene er plukket, fryses de ned, men i modsætning til mange bakterier, dør den genstridige norovirus ikke af kulden. Norovirus på bær er oftest et problem på importerede hindbær.