:

Hvilket land laver mest madspild?

Lyric Bechtelar
Lyric Bechtelar
2025-08-09 05:02:11
Count answers : 2
0
Samlet set spildes der lige så meget eller endda mere mad i Asien og Afrika, end der gør i Europa og USA, når man ser på tabet i produktion, opbevaring og transport, viser tal fra FAO. Hver anden frugt eller grøntsag, der dyrkes i Afrika, går til spilde. Og det er næsten præcis samme andel som i Nord- og Sydamerika. I Tanzania går op til 40 procent af høsten tabt, fordi bønderne ikke kan opbevare den ordentligt. I Europa og Nordamerika sker der både et stort spild i produktionen og ude hos forbrugerne, når folk smider overskudsmad ud. I udviklingslandene går der meget lidt mad til spilde, når det først er nået frem til folks køkkener, men også i disse lande sker der et stort tab af fødevarer under produktionen.
Kylie Shanahan
Kylie Shanahan
2025-08-09 03:05:04
Count answers : 3
0
Beregninger viser, at der i EU generes 88 millioner tons madspild om året. Det svarer til sammenlagt 173 kg per person. Ifølge FAO bidrager madspild årligt til et CO2-udslip på 8% af det menneskeskabte udslip til drivhuseffekten. For hvert kilo mad, der er produceret, bliver 4,5 kg CO2 frigjort i atmosfæren. EU, der er et af verdens rigeste samfund i verden, har en moralsk og politisk forpligtigelse til at reducere det store madspild, vi ser hvert år.
Darren Paucek
Darren Paucek
2025-08-09 02:08:03
Count answers : 1
0
FN anslår, at der i 2022 blev smidt én milliard ton madaffald ud – svarende til cirka 50 millioner stopfyldte lastbiler. Madaffald er et kæmpestort problem verden over. Faktisk står madaffald og -spild for seks procent af verdens udledning af drivhusgasser. Det er tre gange så meget, som den globale udledning fra luftfarten. Derfor er det enormt vigtigt, at vi både producerer mindre affald og genanvender det affald, der er tilbage.
Osborne Lynch
Osborne Lynch
2025-08-09 01:20:19
Count answers : 1
0
I USA er der eksempelvis et relativt lavt madspild i husholdningerne, men til gengæld et spild i servicesektoren på 64 kilo per indbygger om året, hvilket er væsentligt højere end det globale gennemsnit på 32 kilo per indbygger. Det globale gennemsnit for lande med et lavere indkomstniveau som Pakistan og Vietnam var 91 kilo per person, hvor det i mellemindkomstlande lå på 76 kilo i gennemsnit og 79 kilo i højindkomstlande som Irland og USA. Der er eksempelvis meget få oplysninger om lavindkomstlande og affald fra detail- og servicesektoren uden for højindkomstlandene. Dataene belyser derfor heller ikke, hvad madspildet indebærer, og hvilke vaner, der ligger bag i lavindkomstlande. Men de store mængder madspild menes at skyldes dels, at der tilberedes mere mad i hjemmet end i højindkomstlande, og at flere uspiselige dele som knogler og skræller kasseres.
Irwin Fay
Irwin Fay
2025-08-09 00:16:04
Count answers : 3
0
Danmark er kun overgået af Belgien og Cypern, der smider henholdsvis 262 og 397 kilo mad ud om året. Danmark hører stadig til blandt de absolut værste syndere i Europa. Hver dansker smider i gennemsnit 230 kilo mad ud om året. Det svarer til, at man hver dag smider over et halvt kilo mad direkte i skraldespanden.
Muhammad Prohaska
Muhammad Prohaska
2025-08-08 23:18:10
Count answers : 5
0
I Danmark er det Miljøstyrelsen, der måler madaffald og madspild. Madaffald er alle madrester, både spiselige og ikke-spiselige. Madspild der den del af madaffaldet, som kunne være spist. Den samlede årlige mængde madspild er 873.014 ton. En stor del af madspildet sker i produktions- og forarbejdningsleddet. Det skyldes bl.a., at Danmark har en stor fødevareeksport, og at vi samtidig er et lille land med ca. 5,9 mio. indbyggere. Vi producerer kort sagt fødevarer som kød, fisk, mejeriprodukter til hele verden og har derfor også en stor produktion i forhold til indbyggertal.