Hvordan gør man bedst brød op?

Clinton Bahringer
2025-08-08 19:29:59
Count answers
: 3
At virke brød op er et udtryk fra bagerierne, og altså et fagudtryk. Udtrykket at virke op betyder, at man strammer dejen op inden det hæver. Så det er altså noget du gør inden dejen stilles til hævning. Kort fortalt betyder det, at man vender siderne på dejen ind under midten, og derved opstrammes overfladen. Det gør, at overfladen bliver glat og fast, men det medfører også flere lag gluten i dit færdigbagte brød. Det betyder igen, at du får et mere luftigt brød. Så derfor er det en god idé at virke dejen op inden du hæver den. Du bruger blandt andet metoden når du bager de lækre rundstykker, men også til boller og franskbrød. Plus mange andre brød. Og fordelen er altså blandt andet, at det færdige brød er mere luftigt, så jeg vil bestemt anbefale dig at bruge metoden når du bager brød.

Aimee Jacobson
2025-08-08 16:17:51
Count answers
: 2
Alt brød der indeholder gær skal være helt færdigbagt, før du kan fryse det ned.
Det bedste resultat opnår du ved at pakke brødet ned i fryseposer, inden det når at blive helt koldt.
Et godt trick er at skære brødet i skiver og pakke det ned med mellemlægspapir – så er det nemt at tø lige præcis den mængde op, som man skal bruge.
Husk at brødet ikke må pyntes eller glaseres på nogen måde, inden det fryses ned.
Brød bagt med gær kan holde sig i 4-6 måneder ved -18°C.
Hvis der er meget fedtstof i dejen, holder brødet dog knapt så længe.
Kager kan holde sig 3 måneder i fryseren.

Arlene Bechtelar
2025-08-08 15:27:43
Count answers
: 4
Afkøl det færdige bagværk på en rist, så der ikke dannes fugt i bunden af brødet. Ønskes en blød skorpe, lad da det nybagte brød afkøle dækket med et viskestykke. Ønskes en hård skorpe, lad det afkøle uden viskestykke. Er dine boller blevet tørre, pensl dem med lidt mælk eller vand, og sæt dem ind i en varm ovn et kort øjeblik. De kommer til at smage som nybagte. Brug et stegetermometer til at måle temperaturen, brød og kager er færdigbagte, når de har en temperatur på ca. 95°C i midten. For at få en ekstra sprød skorpe på dit madbrød er det en god idé at sprøjte vand ind i ovnen et par gange under bagningen. Stil alternativt en skål med vand ind i bunden af ovnen under hele bagningen.