:

Hvad er de hygiejniske retningslinjer?

Bettye Wiegand
Bettye Wiegand
2025-08-19 22:09:20
Count answers : 20
0
Gode hygiejnerutiner er vigtige for at mindske spredning af smitte og på den måde forebygge og afhjælpe sygdom, som skyldes bakterier og virus mv. God håndhygiejne er den mest effektive og bedst dokumenterede metode til at forhindre spredning af sygdom i vores samfund. God hygiejne hænger også sammen med rengøring og et godt indeklima. For effektivt at forebygge spredning af sygdom i samfundet er det vigtigt at blive hjemme, hvis man er syg. På den måde mindskes risikoen for spredning af sygdom fra person til person i det offentlige rum. Der er flere tiltag, der supplerer hinanden, når vi skal forebygge smitsomme sygdomme. Når spredning af smitte og antallet af infektioner nedsættes, vil også behovet for antibiotikabehandling mindskes. Det er med til at forebygge antibiotikaresistens.
Therese Brakus
Therese Brakus
2025-08-07 23:35:27
Count answers : 13
0
Hånddesinfektion er første valg til synligt rene og tørre hænder, håndled og evt. underarme og skal fordeles og indgnides grundigt. Der skal anvendes så stor en mængde, at hænder og håndled er fugtige i minimum 30 sekunder. Håndvask udføres når hænder, håndled og evt. underarme er våde og/eller synligt forurenede, samt efter kontakt med patienter med infektiøs diarre, efter toiletbesøg og før håndtering af fødevarer. Sæbeindgnidningstiden er 15-20 sekunder. Håndvask skal altid efterfølges af hånddesinfektion på tørre hænder. De anbefalede hånddesinfektionsmidler er baseret på ethanol 70-85% v/v svarende til 63-80% w/w og et hudplejemiddel f.eks. glycerol 1-3% og kan dispenseres som flydende, gel og skum.

Read also

Hvad er de tre grundregler for god køkkenhygiejne?

Vask hænder – hellere en gang for meget end en gang for lidt. Fjern alle former for smykker, som fo Read More

Hvordan er de hygiejniske retningslinjer i køkkenet i forbindelse med madlavning og servering af mad og drikke?

Du skal mindst have én håndvask til vask af hænder og én produktionsvask. Vasken skal have et blandi Read More

Tyree Schumm
Tyree Schumm
2025-08-07 23:30:42
Count answers : 20
0
De hygiejniske retningslinjer er en del af et netværk af love, regler, vejledninger og anvisninger, der regulerer området. Central Enhed for Infektionshygiejne ved Statens Serum Institut er rådgivende for myndighederne og har eneansvaret for at udvikle, udarbejde og vedligeholde Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer med et evidensbaseret fagligt indhold. Det er hermed til enhver tid ledelsen af institutionen, der er ansvarlig for at fastlægge kvaliteten af det forebyggende infektionshygiejniske arbejde ud fra de gældende love, regler, vejledninger og anvisninger, samt at formulere denne kvalitet i lokale retningslinjer og at implementere og evaluere dette. De generelle infektionshygiejniske retningslinjer er grundpillen i forebyggelse af smittespredning. Ved efterlevelse kan de generelle infektionshygiejniske retningslinjer forebygge kontaktsmitte, dråbesmitte og vehikelbåren smitte. Når de generelle infektionshygiejniske retningslinjer ikke skønnes at være tilstrækkelige til at forebygge smittespredning, er det nødvendigt at anvende de supplerende infektionshygiejniske retningslinjer. Der findes separate afsnit om bestemte sygdomme i kapitel 5 af Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer, samt et afsnit om væggelus.