Hvad er de hygiejniske retningslinjer?

Therese Brakus
2025-08-07 23:35:27
Count answers
: 0
Hånddesinfektion er første valg til synligt rene og tørre hænder, håndled og evt. underarme og skal fordeles og indgnides grundigt. Der skal anvendes så stor en mængde, at hænder og håndled er fugtige i minimum 30 sekunder. Håndvask udføres når hænder, håndled og evt. underarme er våde og/eller synligt forurenede, samt efter kontakt med patienter med infektiøs diarre, efter toiletbesøg og før håndtering af fødevarer. Sæbeindgnidningstiden er 15-20 sekunder. Håndvask skal altid efterfølges af hånddesinfektion på tørre hænder. De anbefalede hånddesinfektionsmidler er baseret på ethanol 70-85% v/v svarende til 63-80% w/w og et hudplejemiddel f.eks. glycerol 1-3% og kan dispenseres som flydende, gel og skum.

Tyree Schumm
2025-08-07 23:30:42
Count answers
: 2
De hygiejniske retningslinjer er en del af et netværk af love, regler, vejledninger og anvisninger, der regulerer området. Central Enhed for Infektionshygiejne ved Statens Serum Institut er rådgivende for myndighederne og har eneansvaret for at udvikle, udarbejde og vedligeholde Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer med et evidensbaseret fagligt indhold. Det er hermed til enhver tid ledelsen af institutionen, der er ansvarlig for at fastlægge kvaliteten af det forebyggende infektionshygiejniske arbejde ud fra de gældende love, regler, vejledninger og anvisninger, samt at formulere denne kvalitet i lokale retningslinjer og at implementere og evaluere dette. De generelle infektionshygiejniske retningslinjer er grundpillen i forebyggelse af smittespredning. Ved efterlevelse kan de generelle infektionshygiejniske retningslinjer forebygge kontaktsmitte, dråbesmitte og vehikelbåren smitte. Når de generelle infektionshygiejniske retningslinjer ikke skønnes at være tilstrækkelige til at forebygge smittespredning, er det nødvendigt at anvende de supplerende infektionshygiejniske retningslinjer. Der findes separate afsnit om bestemte sygdomme i kapitel 5 af Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer, samt et afsnit om væggelus.
Read also
- Hvad er de tre grundregler for god køkkenhygiejne?
- Hvordan er de hygiejniske retningslinjer i køkkenet i forbindelse med madlavning og servering af mad og drikke?
- Hvordan får man god hygiejne?
- Hvilke principper skal overholdes under personlig hygiejne?
- Hvornår dør bakterier i mad?
- Hvad er 3 timers reglen?
- Hvad er hygiejniske principper?
- Hvor ofte skal man skifte karklud?