Hvad er cold brew? Lad os starte med, hvad cold brew er. Mange blander cold brew og iskaffe sammen, men de adskiller sig på et helt essentielt punkt. Fælles for de to kaffedrikke er det, at begge nydes i kold udgave. Men der er forskel på måden, man brygger dem: Iskaffe brygges typisk på et varmt espressoshot, der efterfølgende afkøles ved hjælp af is. Cold brew brygges derimod, som navnet antyder, koldt. Altså med koldt vand.
Cold brew på stempelkande: I dag findes der decideret cold brew-bryggeudstyr, man kan investere i. Vi har dog oplevet, at der opnås et lignende og enormt velsmagende resultat på den klassiske stempelkande. Vær opmærksom på, at cold brew kræver lang trækketid. Så du skal i gang i god tid.
Opskrift – Det skal du bruge: Stempelkande 800 ml. koldt vand 80g kaffe Isterninger Evt. mælk eller kaffesirup
Fremgangsmåde – Sådan gør du: Kværn dine kaffebønner til en konsistens som grov havsalt. Hæld 80 gram malet kaffe i stempelkanden og hæld herefter 800 ml. koldt vandt på kanden. Rør godt rundt i blandingen af kaffe og koldt vand og sæt derefter låg på stempelkanden. Vent med at trykke stemplet i bund, til kaffen har trukket.
Din cold brew kan med fordel trække i køleskabet. Efter cirka 16 timer er den færdigbrygget, men smag gerne undervejs, så den ikke trækker for meget eller for lidt. Når den smager, som den skal, trykkes stemplet i bund. Server din cold brew med masser af isterninger. Et skvæt mælk og/eller sirup kan give lidt fylde og sødme, som kan være et nice twist. Hæld overskydende cold brew på en karaffel eller flaske og opbevar det i køleskabet. Kaffen kan holde i op til en uge.
Opskrift – Det skal du bruge: AeroPress a 80 Koldt vand 30g kaffe Isterninger Med hjælp fra en lille, alsidig og fantastisk AeroPress kaffebrygger kan man trække trækketiden fra og have en kop cold brew i hånden på bare 60 sekunder!
Fremgangsmåde – Sådan gør du: Kværn dine kaffebønner på den fineste indstilling, din kaffekværn har. Træk stemplet næsten helt ud af din AeroPress og stil den på højkant, så den hviler på selve stemplet. Hæld 30 gram kaffe ned i cylinderen. Sæt filter i filterbakken og skyl det med vand. Fyld AeroPressen op med koldt vand – Ligesom ved forrige opskrift anbefaler vi kraftigt at bruge filtreret vand, da det giver det absolut bedste resultat. Rør rundt i kaffeblandingen med rørepinden og sæt filteret på. Vend AeroPressen om på et højt glas og pres forsigtigt kaffen ud. Fyld til toppen med is og nyd din rekordhurtige cold brew. Skål!