Smør kan man kærne af ganske almindelig piskefløde. Men for at fremstille kærnemælk, som kan anvendes til for eksempel tykmælk og ost, skal man anvende syrnet fløde. Når det er tid, piskes fløden til smør med et piskeris – i hånden eller på moderne vis med røremaskine eller elpisker, det må man helt selv om. Hvis man pisker i hånden, er det godt at være flere, for man bliver godt træt i armen og håndledet af at piske. Til at begynde med bliver fløden til flødeskum. Men det er først når det er helt gult og smørret sætter sig fast på piskeriset og er skilt fra kærnemælken, som måske sprøjter lidt rundt, at det er færdigt. Man kan nu knuge og vride så meget kærnemælk ud af smørret som man har tid og lyst til. Smørret kan også skylles i rent, koldt vand, for at få det sidste kærnemælk ud. Kærnemælken kom jeg gennem et osteklæde, for at si det sidste smør fra. Smørret blandes med fint salt efter smag og kan bruges, som man nu vil bruge smør.