:

Hvordan lavede man smør i gamle dage?

Elias Konopelski
Elias Konopelski
2025-08-24 11:42:23
Count answers : 15
0
Smør kan man kærne af ganske almindelig piskefløde. Men for at fremstille kærnemælk, som kan anvendes til for eksempel tykmælk og ost, skal man anvende syrnet fløde. Når det er tid, piskes fløden til smør med et piskeris – i hånden eller på moderne vis med røremaskine eller elpisker, det må man helt selv om. Hvis man pisker i hånden, er det godt at være flere, for man bliver godt træt i armen og håndledet af at piske. Til at begynde med bliver fløden til flødeskum. Men det er først når det er helt gult og smørret sætter sig fast på piskeriset og er skilt fra kærnemælken, som måske sprøjter lidt rundt, at det er færdigt. Man kan nu knuge og vride så meget kærnemælk ud af smørret som man har tid og lyst til. Smørret kan også skylles i rent, koldt vand, for at få det sidste kærnemælk ud. Kærnemælken kom jeg gennem et osteklæde, for at si det sidste smør fra. Smørret blandes med fint salt efter smag og kan bruges, som man nu vil bruge smør.
Ryley Gibson
Ryley Gibson
2025-08-15 06:48:37
Count answers : 17
0
Hjemmelavet smør smager bare bedre end det, du kan købe i butikkerne. Du kan lave hjemmekærnet smør på to måder: Den nemme måde, hvor du blot skal bruge fløde, salt og et piskeris. Hæld fløden i en skål, og pisk den stiv, evt. med en håndmikser. Pisk videre, når flødeskummen begynder at skille — bare rolig, sådan skal det se ud. Pisk, indtil smørret skiller og efterlader en hvid væske i bunden. En smørkærne er det redskab, man oprindeligt brugte til at fremstille smør. I gamle dage var det en smal tønde med en stang i, som man kørte hurtigt frem og tilbage, så fløden blev til smør. Du kan ryste fløden i en lille plasticbeholder eller piske den med en elpisker.

Read also

Hvordan laver man smør?

Hjemmelavet smør smager bare bedre end det, du kan købe i butikkerne. Du kan lave hjemmekærnet smør Read More

Er hjemmelavet smør billigere?

Man skal dog ikke gå i gang med at lave smør for at spare penge på husholdningsbudgettet, for piskef Read More

Zion Feeney
Zion Feeney
2025-08-07 08:49:30
Count answers : 13
0
Du ved sikkert godt at smørret kommer fra fløden fra mælken fra koen. Men hvordan bliver det egentlig til smør? Her er tre forskellige metoder til, hvordan I kan lave jeres eget smør. Smør 1 Hæld fløde op i et syltetøjsglas. Der skal højst 1/3 fløde i glasset. Kom nødden eller træperlen i glasset. Ryst glasset til du kan se en klump af smør inde i det. Det tager omkring et kvarter. Smør 2 Lav et piskeris af tynde grene. Hænd fløden op i en skål - og pisk fløden til den bliver til smør. Smør 3 Hæld fløde i posen sammen med nødden. Pust posen op - og bind knude på posen, så der er masser af plads til fløden. Ryst fløden i posen til det er blevet til smør. Når smørret er færdigt, hælder du kærnemælken fra. Du kan evt. si og vride smøret i et rent viskestykke. Smag smørret til med lidt salt og hakkede urter fra skoven (skovsyre, almindelig syre, løgkarse, friske bøgeblade eller vejbred). Der er flere måder at piske fløden til smør. I skal bruge: Enten: Et syltetøjsglas + en nød, en træperle eller en kastanje Eller: Et piskeris I har lavet af tynde grene + en kniv og sejlgarn Eller: En tynd plastikpose - f.eks. en almindelig affaldspose med en nød, en træperle, en kastanje eller en mønt i.