:

Hvilken kaffe indeholder mest akrylamid?

Lyda O'Connell
Lyda O'Connell
2025-09-09 02:01:30
Count answers : 22
0
Hovedparten af danskernes indtag af akrylamid kommer fra pomfritter og andre stegte kartoffelprodukter og kaffe. Ca. 30 % kommer fra kaffe og kakao. For kaffe er dannelsen af akrylamid dog lidt atypisk i forhold til andre produkter. Her gælder det ikke, at jo mørkere ristet jo højere indhold af akrylamid, idet en mørk ristning af kaffen betyder, at den akrylamid, som opvarmningen har dannet, begynder at blive nedbrudt igen. Mørkt ristet kaffe indeholder altså mindre akrylamid end mellemristet kaffe. Vær opmærksom på, at det meste af den kaffe, du finder på supermarkedets hylder, er mellemristet.
Carrie Spinka
Carrie Spinka
2025-09-02 08:12:42
Count answers : 12
0
Ifølge Daily Mail kan instant kaffe indeholde dobbelt så meget akrylamid som friskmalet kaffe. Akrylamid er et stof, der dannes ved høje temperaturer under tilberedning af fødevarer. En polsk undersøgelse dokumenterede de høje niveauer af dette kemikalie i instant kaffe.

Read also

Er økologisk kaffe sundere?

Økologisk kaffe er lavet af bønner, der er dyrket uden brug af pesticider eller herbicider. Det bety Read More

Hvilken kaffe er mest bæredygtig?

Her finder du vores udvalg af bæredygtige kaffebønner, der alle er Rainforest Alliance certificerede Read More

Florida Kutch
Florida Kutch
2025-08-26 02:29:54
Count answers : 8
0
Café Noir Instant Original, Merrild Mellemristet Intensitet 5 og Karat Instant 45 indeholder akrylamid over benchmarkniveauet. Indholdet er cirka dobbelt så højt i disse 3 som i de kaffer, der havde det laveste indhold af akrylamid.
Ernest Turcotte
Ernest Turcotte
2025-08-15 21:52:08
Count answers : 17
0
Kaffe indeholder 30% af akrylamid, mens kartofler indeholder 36%. For børn er det også kartofler og chips og chokolade, der er de største bidragydere til indtaget af akrylamid, med 43% og 20%. For voksne er kaffe den største bidragyder efter kartofler, med 30%. Brød er også en bidsragyder, med 13% for voksne og 16% for børn.

Read also

Hvor mange skeer kaffe til 2 kopper?

Producenterne skriver oftest på posen, hvor meget kaffe du skal bruge til at brygge din kaffe. Står Read More

Er original coffee økologisk?

Vi har f.eks. sølvmærket i økologi svarende til 60-80% økologi, og vi vil arbejde for at blive endnu Read More

Jordane Zulauf
Jordane Zulauf
2025-08-05 21:18:53
Count answers : 22
0
Kulhydratholdige fødevarer danner ved opvarmning over 120 grader det kræftfremkaldende stof akrylamid. Akrylamid dannes kun f.eks. ved tilberedning som ristning, stegning, frittering og bagning – ikke ved kogning eller dampning. Her findes akrylamid Stoffet akrylamid findes i en række fødevarer, bl.a. brød, chips, småkager, stegte kartofler som pommes frites og i kaffe. Cirka halvdelen af danskernes indtag af akrylamid kommer fra pomfritter og andre stegte kartoffelprodukter. Andre fødevarer der bidrager er bl.a. kaffe, brød og kager. Foreløbig tyder alle undersøgelser på, at jo højere temperaturer mad tilberedes ved, og jo længere tid tilberedningen ved stegning, ovnbagning, grilning eller friturestegning varer, jo højere bliver indholdet af akrylamid i maden. Relativ overflade i forhold til rumfang af produkt – jo større overflade jo mere akrylamid Vandaktivitet – jo mindre vandindhold des mere akrylamid pH - mest akrylamid dannelse ved pH 7-8. Råvarer – nogle råvarer danner mindre akrylamid end andre (kornsort/kartoffelsort, opbevaring mv) Indhold af asparagin (øget risiko ved højt indhold): rug>havre>hvede>durum>majs>ris Fuldkornsmel giver højere indhold end fintmalet mel Tilsatte ingredienser (salt, aminosyrer, hævemiddel ) Indhold af reducerende sukre. Fruktose giver mere akrylamid end glucose. Calciumcarbonat og calciumsulfat kan reducere dannelse – dog afhængigt af pH. Enzymet asparaginase (acrylaway) kan reducere dannelsen i knækbrød, honningkager og småkager. Gærhævning mindsker mængden af asparagin (op til 90%), så der dannes mindre akrylamid i gærhævede brød og kager.
Rosario Dare
Rosario Dare
2025-08-05 20:03:13
Count answers : 26
0
Den mellemristede kaffe er dårligst. Også i de hårdt ristede kaffetyper falder indholdet af akrylamid. Let ristet kaffe indeholder mindre akrylamid end mørkt ristet kaffe, fordi jo mindre ristet kaffen er, jo flere af de naturlige antioxidanter findes i kaffen. Let ristet og mørkt ristet kaffe er altså bedst i forhold til akrylamid, mellemristet er dårligst.

Read also

Er det bedre at købe økologisk?

Generelt set, men ikke når det kommer til danskproduceret frugt. Stigende andel af dansk frugt med Read More

Er 4 kopper kaffe for meget?

Er 4 kopper kaffe for meget? 4 kopper 80 g, 560 g, 2240 g. Hvor mange gram kaffe per 1 kop, efter Read More

Krystel Larkin
Krystel Larkin
2025-08-05 19:17:24
Count answers : 22
0
Espresso-bønner ofte har en hårdere ristning end bønner, der bruges til almindelig kaffe. Ristningen skaber stoffet akrylamid, som er bevist kræftfremkaldende.
Lennie Nikolaus
Lennie Nikolaus
2025-08-05 17:48:45
Count answers : 16
0
Mørk- og lysristet kaffe indeholder mindst akrylamid. Mængden af akrylamid i kaffe afhænger af, hvor meget bønnerne er ristet. Mellemristet kaffe indeholder mere akrylamid end lys- og mørkristet kaffe. Mørkristede kaffebønner til fx espresso burde indeholde mest akrylamid, fordi bønnerne er udsat for høj varme i længere tid. Men den høje temperatur nedbryder efterhånden akrylamiden, så indholdet falder igen. Lysristet kaffe er let ristet og danner derfor ikke så meget akrylamid. Vælg derfor en lys- eller mørkristet kaffe, hvis du vil skære ned på dit indtag af akrylamid fra kaffe. Den mest almindelige form for kaffe i supermarkedet er nemlig mellemristet.