Som udgangspunkt anbefaler vi, at du til brygning af filterkaffe bruger ca. 7 gram kaffe pr. kop.
Når du brygger filterkaffe, bør du ligeledes være opmærksom på, at fordele kaffen jævnt i filteret.
Hvis kaffen ligger skråt i filteret, får dele af kaffen ikke kontakt med vandet.
Tag udgangspunkt i den dosering, der står på kaffeposen og tilpas til din smag.
Vær grundig med din rengøring.
Rengøring er et must.
Kaffemaskine, stempelkande og andet bryggeudstyr skal nemlig altid være helt rent for at opnå den optimale smag og aroma.
Snavs og gammelt kaffegrums kan nemt afsætte en dårlig smag på den færdigbryggede kaffe.
Det giver mening at prøve lidt forskelligt for at finde ud af, hvilken type kaffe du kan lide.
Lyse ristninger giver en kaffe med flere smagsnuancer og højere syrlighed.
Mellemristninger giver en rund og fyldig kaffe.
Mørke ristninger giver en intens og kraftig kaffe med lav syrlighed.
Brug altid frisk kaffe.
Friskmalet kaffe vil altid give den bedste smag.
Så kan du lide at male dine kaffebønner derhjemme, bør du gøre dette lige inden brygning.
Maler du mere af gangen eller bruger du formalet kaffe, er det vigtig, at du opbevarer kaffen i en lufttæt pose eller beholder.
Så snart du åbner posen, vil kaffen så småt begynde at miste sin smag.
En nyåbnet pose formalet kaffe bør derfor bruges inden for 1-2 uger for at give den bedste kaffesmag.
En for høj temperatur kan resultere i, at kaffen smager besk, mens en for lav temperatur ikke formår at udtrække kaffens aromastoffer optimalt.
Hvis du bor i et område med meget kalkholdigt vand, kan det også påvirke smagen på din kaffe negativt.
Du kan derfor overveje at rense vandet med et kalkfilter eller bruge kildevand fra flaske.
Ellers er koldt vand fra hanen perfekt til brygning af kaffe.
Den optimale temperatur for kaffebrygning er mellem 94 og 96º C.
Det må helst ikke være hverken for koldt eller for varmt.
Vandet er faktisk mindst lige så vigtigt for kaffens smag, som selve kaffen.
Når du skal dosere din kaffe, skal du også følge din smag.
Kaffens formaling vælges efter bryggemetoden.
Jo kortere tid brygningen taker, jo finere formaling kræves.
Vil du lave espresso skal du bruge en meget fin formaling, til stempelkande-kaffe skal den være groft formalet og en filterkaffe midt imellem.
Særligt ristningen har stor betydning for kaffens smag og karakter.
Første skridt i brygningen af en rigtig god kop kaffe er at vælge en kaffe, som du synes smager godt.
Bønnernes sammensætning, oprindelsesland, dyrkningsforhold og ikke mindst ristningen har stor betydning for smagen.
Som udgangspunkt anbefaler vi, at du til brygning af filterkaffe bruger ca. 7 gram kaffe pr. kop.
Når du skal dosere din kaffe, skal du også følge din smag.
Tag udgangspunkt i den dosering, der står på kaffeposen og tilpas til din smag.
Hvis der er 7 gram kaffe pr. kop, er der så 14 gram kaffe til 2 kopper.
Hellere dog bruge lidt mere end for lidt, måske snarere 15-14 gram og gerne lidt flere end 15 gram.
Det giver mening at prøve lidt forskelligt for at finde ud af, hvilken type kaffe du kan lide.
Lyse ristninger giver en kaffe med flere smagsnuancer og højere syrlighed.
Mellemristninger giver en rund og fyldig kaffe.
Mørke ristninger giver en intens og kraftig kaffe med lav syrlighed.
Så tror jeg hellere at vide besked, selv om jeg er sikker Jeg tror, jeg kan sige, at ca. 7 gram per kop er for-lite til 2 kopper med min kaffe-maskine og vil fremover forsøge at starte med højere på 10 gram til 2 kopper.