:

Er avocado godt for klimaet?

Ardella Deckow
Ardella Deckow
2025-08-12 19:57:12
Count answers : 24
0
Du er helt sikkert ikke den eneste, der spiser din avocadomad med en snert af dårlig klimasamvittighed, men det er der faktisk ingen grund til. De grønne herligheder er nemlig slet ikke så skadelige for klimaet, som mange tror. En avocado transporteres godt nok langt, men med skib, som er en meget effektiv transportform. Faktisk er deres klimaaftryk på linje med æbler, der ligger på kølelager i nogle måneder, før de rammer supermarkedet.
Katharina Satterfield
Katharina Satterfield
2025-07-31 18:43:14
Count answers : 12
0
Avocadoen har dog fået en uberetiget skurkerolle. Sammenlignet med oksekød, der kræver 15.000 liter vand til 1 kg. kød, er avocadoen langt mere skånsom overfor naturen og klimaet. Desværre overdrives avocadoens skurkerolle ofte, og det får nogle til at gå en stor bue uden om den. Sammenligner man med kødforbrugets pres på klimaet og naturens ressourcer, kan det bestemt forsvares at nyde avocadoen. Let’s get the facts straight. 1 kilo kød kræver 15.000 liter vand – og 1 kilo avocado 283 liter. Alle typer landbrugsproduktion i tørt klima kræver kunstvanding, og under alle omstændigheder kræver avocadoen langt mindre vand end til oksekød eller andre animalske produkter. Gennemsnitligt kræver 1 kg avocado faktisk ikke meget mere vand end fx 1 kg tomater. Når man vælger at erstatte kød med plantebaseret, kan man uanset være med til at gøre en forskel for klimaet – også selvom kødet er produceret lokalt. Selvom de fleste avocadoer i danske supermarkeder har rejst en lang vej, giver transporten ikke et særlig stort CO2-aftryk. En avocado, der rejser med fragtskib over Atlanten, udleder faktisk ikke nødvendigvis mere CO2 end en avocado, der transporteres med lastbil fra Spanien.

Read also

Hvilke råvarer dyrkes i Danmark?

Hele året rundt er der danske frugter og grøntsager i sæson. Det er ofte friskere og billigere. Se Read More

Hvorfor er lokalt producerede råvarer godt for miljøet?

At prioritere gode lokale kødprodukter frem for importerede varer er ikke kun godt for miljøet, det Read More

Obie Osinski
Obie Osinski
2025-07-31 18:11:38
Count answers : 18
0
Transport af mad udgør faktisk en ret lille andel af det samlede klimaaftryk fra maden. Our World in Data har lavet en rigtig fin oversigt over, hvor stort klimaaftrykket er fra de forskellige dele af forsyningskæden fra vores mad – fra gård til supermarked. Det gennemsnitlige klimaaftryk for en avocado er 0,19 kg CO2æ, for samme mængde oksekød er det 4 kg CO2æ, ost 3,15 kg og for svin 1 kg. Avocadoer transporteres med fragtskib – ikke med fly. Transport med skib betyder et lavt CO2-aftryk per vare. Der er absolut ingen grund til at have sort klimasamvittighed over nogle lækre skiver avocado oven på det danske rugbrød med dansk flækærtehumus.
Marge Mante
Marge Mante
2025-07-31 17:25:17
Count answers : 17
0
Avocadoens uheldige popularitet har medført en massiv ulovlig skovhugst, der på sigt kan true miljøet, og detMexicos fyrre- og grantræer bliver skovet, og det sker ofte i strid med landets gældende love. Det mexicanske Tapia Vargias Institut vurderer at avocadoproduktionens ekspansion har kostet ca. 690 hektarer skov årligt mellem 2001 og 2010. Avocado-træer kræver den dobbelte mængde vand sammenlignet med de fyrre- og grantræer, de overtager pladsen for. Det er ikke godt for et land som Mexico, hvor der i tilgift også er knaphed på vandressourcerne. Det er nok snarere international pression, der skal til, og en global bevidstgørelse om de miljømæssige omkostninger ved verdens galoperende avocado-begær. Noget kunne tyde på, at det er på høje tid.
Marcella Vandervort
Marcella Vandervort
2025-07-31 14:10:48
Count answers : 24
0
Det er ikke godt for klimaet, at vi bliver ved med at spise så meget kød, som vi gør. Alligevel er det svært at acceptere, at det er den enkeltes ansvar at omlægge kosten, hvis vores CO2-aftryk skal reduceres. Selv om det er rigtigt, at avocadoer nogle steder er forbundet med sociale problemer og miljøproblemer, så har den, når vi taler om klimaftryk, en lavere belastning end kød. Der var overvejende enighed blandt deltagerne om, at det at blive veganer eller vegetar var blandt de mest effektive tiltag. De gjorde det til en latterlig position at være veganer og fremstillede billedet af veganeren som en klimahykler, der spiser meget forarbejdede erstatningsprodukter, som kræver meget energi at producere. De anså de veganske produkter som lige så skadelige for klimaet som kød. For man kunne jo indvende, at det er de færreste veganere, der kun lever af meget forarbejdede produkter, eller at kød er mere klimabelastende end de forarbejdede produkter, der blev peget fingre af. Når talen faldt på avocadoer, forsvandt gråzonerne igen, og nogle af deltagerne sagde: »Det er hyklerisk at spise avocado, når man siger, at man vil gøre noget godt for klimaet«. Avocadoen blev et symbol på mennesker, der siger, de gør noget godt for klimaet og så alligevel ikke gør det.
Rosario Dare
Rosario Dare
2025-07-31 13:37:23
Count answers : 26
0
Avocadoer slet ikke er så skidt for klimaet. Du og jeg kan bare spise løs af den grønne frugt fragtet hertil med skib fra de varme himmelstrøg, for det betyder langt mere for klimaet, hvad du spiser, end hvor det kommer fra. I CO2-regnestykket betyder det mere, hvordan fødevarer produceres, end hvordan den er transporteret. Avocado er stadig bedre for klimaet end – kød. Oksekød og lammekød topper listen over fødevarer med den største CO2-udledning, som altovervejende kommer fra produktionen. Så hvis du sammenligner avocado med leverpostej, kyllingebryst og flødeost, så er klimaaftrykket mindre. Alt er bedre end kød. Men det er selvfølgelig ikke godt, at produktionen af avocado har ført til store problemer i flere lande, herunder vandforbrug og CO2-udledninger.