:

Hvad er verdens mest populære ret?

Cassandre Schulist
Cassandre Schulist
2025-07-28 08:53:05
Count answers : 7
0
Ifølge direktør i Madkultur Judith Kyst er der 3 overordnede tendenser i undersøgelserne, der er værd at trække frem. 1) Brødretter som rugbrød med pålæg, brød med pålæg, burger, pizza mv. bliver generelt mere og mere udbredte. Det skyldes formentlig, at de tilgodeser flere behov – det kan være nemme og overskuelige retter, der kan justeres og tilpasses i tilbehør og pålæg, så de kan spises af både børn og voksne, og så er det retter, der både fås hjemmelavet, understøttet af convenience, som færdigretter og som takeaway. Så når pizza f.eks. ligger højt, så er det også, fordi vi her både har de helt hjemmelavede, dem, hvor pizzabunden er købt, og vi blot skal fylde topping på, frysepizzaerne og pizzaer fra pizzeria eller restaurant. 2) Mange af de samme retter går igen – også uden for top 10. Vi ser typisk – og det bliver også fremhævet i madsociologien og andre steder – at vi har omkring 10 retter på rygraden, som er dem, vi ofte veksler imellem. Der skal ret meget til, for at nye retter kommer ind i repertoiret, og derfor også før en ret kan komme op i top 10 – det er en udvikling, der sker langsomt over mange år. 3) De fleste retter på top 10 indeholder kød, og en del retter vil være svære for os at lave uden. Tænk f.eks. på bøf med løg, koteletter i fad eller stegt flæsk med persillesovs. Hvis vi fjerner køddelen fra dem, er der kun fadet, løget og den hvide sovs tilbage. Det er f.eks. svært at lave bøf, steg eller schnitzler helt uden kød. Så hvis vi skal bevæge vores madkultur i en grønnere og sundere retning, så bliver vi nødt til at forholde os til, hvad størstedelen af danskerne spiser i dag. Jeg tror helt sikkert, at vores madkultur også i fremtiden vil indeholde kød, men vi skal blive bedre til at spise lækre grønsagsretter også. Og når vi så spiser kød, skal vi spise mindre af det.