Hvad er Danmarks mest populære mad?

Jennie Wuckert
2025-08-04 23:44:42
Count answers
: 2
I en travl hverdag er det godt at kunne støtte sig op ad familiens aftensmadsfavoritter, selvom det også kan være skønt at kaste sig over nye retter. Danskernes madvaner undersøges af blandt andre Madkulturen, og foruden den seneste liste får du her også inspiration til, hvordan du kan lave de 10 mest populære retter til aftensmad. Tomater, spidskål, bøffer og pølser.

Elias Schultz
2025-07-25 18:29:20
Count answers
: 1
De mest populære retter/tilbehør anno 2022 er salat uden kødtopping, kylling, rugbrød og andet brød med pålæg, hakket snittet grønt, pizza, pasta og steg.
Grisekød er den mest populære kødtype hos danskerne – næsten 1/3 fik grisekød til aftensmad.
Dernæst følger oksekød, som blev spist af hver fjerde og kylling, som blev spist af hver femte.
Aftensmaden er en hjørnesten i danskernes madkultur.
I analysen sætter Landbrug & Fødevarer fokus på danskernes top-10 retter, og hvad der kendetegner disse.
Her er danskernes favoritter til aftensmad
Kartofler på tallerkenen
Landbrug & Fødevarer kigger i denne analyse på kartofler i aftensmaden:
Hvem har især fået kartofler til aftensmad, og hvordan beskriver de deres måltid?
Forbrugerne beskriver først og fremmest deres aftensmad som god smag, hjemmelavet, mættende og nem/hurtig at tilberede.

Sophia Dickinson
2025-07-25 18:26:15
Count answers
: 3
Kødet er stadig helt i top, når danskerne skal vælge aftensmad.
Her er topti over de mest spiste retter.
•1. Rugbrød med pålæg
•2. Pizza
•3. Sandwich mv.
•4. Burger
•5. Kylling med tilbehør
•6. Pastaret ekskl. pasta med kødsovs
•7. Ret med pølser (f.eks. hotdogs, medisterpølse, pølsehorn)
•8. Frikadeller med tilbehør
•9. Bøf med tilbehør
•10. Fisk med tilbehør
Pålæg på rugbrød og i sandwich er ofte lig med kødpålæg, ligesom der ofte er kød på vores pizza, konkluderer undersøgelsen.
- Når vi får kød til aften, opfatter vi kødet som hovedingrediens halvdelen af gangene.
Det tal har ikke ændret sig over de seneste otte år, lyder det i undersøgelsen.
Ifølge Judith Kyst, direktør for Madkulturen, er det udtryk for en fast forankret madkultur med kød i centrum.
- Vi hænger fast i et repertoire af retter baseret på princippet om, at god mad er kødmad.
I stedet for at tage et svært opgør med kødkulturen, ender mange af os med at skyde klimahensynet hen, siger Judith Kyst i en pressemeddelelse.
Flere danskere vælger kyllingekød fremfor okse- eller kalvekød til deres aftensmad, viser undersøgelse.

Ulices Rolfson
2025-07-25 14:29:23
Count answers
: 5
På førstepladsen over mest spise retter i Danmark i 2024 finder vi fortsat ”rugbrød med pålæg”, der også er den mest udbredte ret til frokost. På en typisk dag i 2024 får 7 % rugbrød med pålæg til aftensmad. Når danskerne spiser kød, er pizza på førstepladsen som det mest spiste aftensmåltid. Når danskerne spiser vegetarisk, altså retter uden kød og fisk, indtager rugbrød med pålæg førstepladsen over de mest populære retter. Sandwich og pastaretter er også at finde i toppen af listen, når vi zoomer ind på måltiderne uden kød og fisk.

Emil Morissette
2025-07-25 13:22:44
Count answers
: 3
Rugbrød med pålæg topper listen.
Hvad spiser danskerne egentlig til aftensmad?
På førstepladsen over mest spiste retter i Danmark i 2024 finder vi rugbrød med pålæg.
Det er en favorit, der aldrig går af mode, og som også er den mest udbredte frokostret.
En typisk dag afslører, at 7 % af danskerne vælger denne simple og hurtige aftensmad.
Top-10 aftensmadsretter i Danmark 2024
Rugbrød med pålæg
Kylling med tilbehør
Pizza
Pasta med kødsovs eller lasagne
Andre pastaretter
Pølser
Burger
Fisk med tilbehør
Bøf med tilbehør
Sandwich mv.