:

Hvorfor kunne man ikke få kaffe under 2. verdenskrig?

Green Muller
Green Muller
2025-07-24 17:50:04
Count answers : 18
0
Rationering af sukker og kaffe var en realitet allerede før besættelsen. Rationering er en metode til at fordele goder i fastsatte portioner. På et marked, hvor der ikke er en fleksibel pristilpasning, eksempelvis under en krig, er rationering en metode til at balancere udbud og efterspørgsel. Under 1. Verdenskrig var dagligvarer som sukker, smør, flæsk og kaffe rationeret. Under 2. Verdenskrig blev rationeringen mere omfattende, og systemet med rationeringsmærker for mange varer blev udbredt. Rationeringen fungerede i Danmark 1939 til 1952.
Vita Ernser
Vita Ernser
2025-07-24 16:51:34
Count answers : 28
0
Kaffeerstatning eller kaffesurrogat er et ristet produkt, typisk af cikorierod, blandet med rug og sukkerroe. Kaffeerstatning kan enten anvendes som fuld erstatning for kaffe eller opblandet med kaffe. Kaffeerstatning anvendtes primært under 2. verdenskrig, hvor der var rationering på mange produkter, herunder kaffe.

Read also

Hvornår begyndte vi at drikke kaffe i Danmark?

Det var tilbage i 1600-tallet, at kaffen første gang kom til Danmark. Selvom venezianske købmænd all Read More

Hvad drak man i stedet for kaffe under krigen?

Man lavede kaffeerstatning af brændt cikorie, rug og roer, men de fleste købte de kendte mærker som Read More

Brett Bednar
Brett Bednar
2025-07-24 15:47:08
Count answers : 15
0
Men ret hurtigt lukkede tyskerne helt for kaffeskibene fra Brasilien og andre steder. Man måtte tære på lagrene, og fra 1. januar 1942 var rationen nede på nul gram. For kaffen betød det rationering fra begyndningen af 1939. Der blev oprettet et planøkonomisk system under Valutacentralen, der skulle holde øje med forsyningssituation og priser. Krigen mellem England og Tyskland dansk eksport og truede valutareserverne. Myndighederne frygtede, at hamstringsbølger skulle skabe knaphed på varer. Verdenskrisen og dramatiske prisfald på dansk smør og flæsk havde ført til en regulering af udenrigshandlen. Staten bestemte, hvem der måtte importere hvad og fra hvilke lande. Længe før besættelsen var det begyndt at stramme til.
Edward Schuppe
Edward Schuppe
2025-07-24 13:40:33
Count answers : 19
0
Mærket blev særlig kendt under fødevarerationeringerne under den tyske besættelse ved 2. verdenskrig. Hvor pengene var små, blandede man de malede kaffebønner med Rich's, som var billigere end kaffen. Derved drøjede man på de dyre kaffebønner.

Read also

Hvad gør kaffe ved ens krop?

Kaffe har samme hydrerende egenskaber for menneskekroppen som vand. Ifølge undersøgelsen påvirker ka Read More

Hvilken nation drikker mest kaffe?

Finland drikker 12 kg kaffe pr. person om året. Norge drikker 9,9 kg kaffe pr. person om året. Isl Read More

Richard Schaefer
Richard Schaefer
2025-07-24 13:27:48
Count answers : 17
0
I 1942 var alle lagre af kaffe brugt op, og man kunne ikke længere nøjes med at blande kaffeerstatning i kaffen – nu var der kun kaffeerstatning tilbage. Nogle lavede det af brændt cikorie, rug og roer, men de fleste købte de kendte mærker som Richs’s og Danmarks.