:

Hvornår begyndte vi at drikke kaffe i Danmark?

Stacy Reichert
Stacy Reichert
2025-07-24 17:29:31
Count answers : 3
0
I begyndelsen af 1660’erne dukkede kaffe for alvor op i Danmark. Hofpoeten Anders Bording skrev således i 1669 om “sligt fremmed kram”. Men om det er til nogen som helst gavn for danskerne, har jeg svært ved at finde ud af. Kaffen blev hurtigt – i løbet af 1700-tallet – samlingspunktet for datidens fruer og frøkener fra det bedre borgerskab. Tænk bare på Madam Blå, der altid stod og snurrede på komfuret i grisehandler Larsens hyggelige køkken, klar til en kaffetår, når gæster kiggede ind.
Andre Kozey
Andre Kozey
2025-07-24 16:15:20
Count answers : 2
0
Kaffe blev i løbet af 1700-tallet udbredt i Danmark. Det var det bedre borgerskab, som først tog kaffen til sig, og langsomt blev kaffen samlingspunktet i mange danske familier. Inden Anden verdenskrig var Danmark verdens mest kaffedrikkende nation. Under krigen faldt forbruget, da kaffen blev erstattet med produkter af Cikorierod. Men efter krigen, da der igen var kaffe på markedet, steg forbruget, og næsten alle danske familier fik en kaffemaskine. Danskere og Skandinaviere er blandt de største kaffenationer i verden. Inden 2. Verdenskrig var vi faktisk det mest kaffedrikkende folkefærd i verden, mens vi i dag må se os slået af finnerne, der har førstepladsen, når det kommer til kaffe. I 1615 blev de første sække med kaffe importeret til Venedig og i løbet af århundredet åbnedes kaffehuse rundt om i Europa. Både i de arbiske lande og i Tyrkiet var der åbnet kaffehuse, hvor de lærde mødtes og udvekslede nyheder og nu bredte denne skik sig til Europa. I dag er caféer for alle og meget udbredte i det europæiske bybillede. Kaffens udbredelse fulgte arabernes erobringer af mellemøsten, men blev med tiden smuglet til andres dele af verden. Op gennem 1700-tallet bredte den globale produktion sig, og kaffe blev en værdifuld handelsvare. Kaffeproduktionen breder sig Araberne forsøgte med al magt at forhindere udsmugling af kaffe, men det lykkedes portugiserne og hollænderne at bringe levende kaffeplanter til deres kolonier på Sri Lanka og Java. Langsomt men sikkert bredte kaffeproduktionen sig gennem 1700-tallet. Myten om kaffens oprindelse Der findes mange fortællinger om kaffens oprindelse. Det siges blandt andet, at kaffen blev opdaget helt tilbage i det 6. århundrede. Gedehyrden Kaldi fra Yemen opdagede et træ, hvor bærrene havde en opkvikkende effekt, når hans geder tyggede dem. Han tog bærrene med hjem til klosteret, hvor munkene fremstillede et afkog, som de indtog. De opdagede, at afkoget bevirkede, at de havde langt mere energi til alle deres gøremål. Én af mange kaffemyter siger, at en gedehyrde opdagede kaffens opkvikkende effekt, fordi hans geder gumlede kaffebær en dag og havde svært ved at falde til ro. Kaffens historie KAFFEVIDEN Kaffen siges at stamme helt tilbage fra det 6. århundrede, hvor en gedehyrde opdagede kaffebærrenes opkvikkende virkning. Med tiden udbredte kaffen sig blandt de rige og lærde og blev snart en værdifuld handelsvare. Læs mere om kaffens historie her. De første beretninger om kaffe er fra omkring år 1450, hvor specielt de lærde havde fundet ud af, at kaffen kunne hjælpe dem med at holde sig vågne. Araberne var ene om at dyrke kaffe frem til 1700-tallet og udbredelsen af kaffe fulgte erobringen af Egypten og Mellemøsten. Araberne indså tidligt, at kaffe var en værdifuld plante og forbød udførsel af både planter og bønner. Kaffe som handelsvare i dag Råvaren kaffe kan kun dyrkes i lande omkring Ækvator, og selvom der sker en langsom industrialisering, er en stor del af arbejdet med kaffe i dag stadig manuelt. Produktionen påvirkes af klimaet, og dårligt vejr kan resultere i et dårligt høstresultat. Eftersom der går 3-5 år, fra kaffen plantes til der kan høstes, tager omstilling i produktionen tid. Alt sammen faktorer som påvirker udbuddet af kaffe. Det skønnes at ca. 30 millioner mennesker verden over lever af at producere og håndtere kaffe på den ene eller anden måde. Kaffe er en råvare, som handles på børsen. Det internationale kaffemarked er domineret af sorterne Robusta og Arabica, som du kan læse mere om her. Arabicabønner handles på børsen i New York og Robusta på børsen i London. Kaffepriserne er følsomme for spekulation, men først og fremmest sættes prisen af udbud og efterspørgsel. Da kaffen handles i dollars har dollarens kursudvikling også indflydelse på den endelige kaffepris hos os i Danmark. Målt i værdi er kaffe verdens anden stærkeste handelsvare efter olie. Vi er stadig blandt verdens mest kaffedrikkende nationer. Kaffens historie er lang og kompleks.
Vita Ernser
Vita Ernser
2025-07-24 16:12:42
Count answers : 8
0
Danskerne lærer nemlig den arabiske kaffe at kende omkring 1660 samtidig med indførelsen af enevælden, men i starten er det en dyr luksusdrik. Cirka 100 år senere får bønderne dog generelt lidt flere penge mellem hænderne, og de begynder nu at drikke kaffe. Da bønderne på dette tidspunkt udgjorde cirka 80 procent af den danske befolkning, blev Danmark med ét til kaffedrikkeland, forklarer Annette Hoff.
King Ortiz
King Ortiz
2025-07-24 15:54:52
Count answers : 2
0
I Danmark gjorde kaffen sin entré i slutningen af 1600-tallet, og i 1700-tallet blev den et vigtigt statussymbol blandt det bedre borgerskab. Her blev kaffe ofte serveret ved særlige lejligheder og betragtet som både fin og fornem. Med tiden blev den mere udbredt, og før 2. verdenskrig var Danmark blandt de mest kaffedrikkende nationer i verden. Under krigen måtte mange danskere dog ty til kaffeerstatninger, men efter krigens afslutning fik den ægte kaffe hurtigt et comeback.
Anastasia Keeling
Anastasia Keeling
2025-07-24 13:29:54
Count answers : 3
0
Det var tilbage i 1600-tallet, at kaffen første gang kom til Danmark. Selvom venezianske købmænd allerede introducerede kaffe i Danmark i 1615, var det først i 1665, at kaffen blev omtalt for første gang her i landet. I begyndelsen kom kaffen til Danmark ad søvejen fra Amsterdam, men fra 1730’erne kom den fra de franske koloniøer Martinique og St. Dominique via Bordeaux. Det var dog stadig te, som var den foretrukne drik hos datidens fruer og frøkener fra det bedre borgerskab, men i løbet af 1700-tallet blev kaffen også et naturligt samlingspunkt for damerne.