:

Hvad spiste man til morgenmad i gamle dage?

Jerald Brakus
Jerald Brakus
2025-09-04 15:50:11
Count answers : 21
0
Saftigt rugbrød med surdej til vinterens supper, kraftige kartoffelretter og sild, der egner sig til julefrokosten. Bag en gammeldags fynsk æblekage af sensommeræblerne - og husk sommerens sødme og duft med den dejlige rosenlagkage. Kyndelmisse-pandekager med æbleflæsk, gammeldags fastelavnsboller og en skøn 1700-tals punch at varme sig på. Bålmad fra mellemkrigstiden til cykelferien og skønne skovturs-sandwiches med bl.a. roquefort-creme og bearniaise-smør.
Gay Nicolas
Gay Nicolas
2025-09-02 06:30:07
Count answers : 9
0
Hvis de endelig spiste morgenmad i jægerstenalderen, har det været noget der var nemt at gå til. Måske endda noget, der ikke krævede at man startede et bål først. Morgenmaden bestod med andre ord af noget, man lige havde ved hånden. Enten rester fra den foregående dags mad eller noget der var hurtigt at tilberede ved dagens første ild. Jeg tænker også, at hvis de spiste morgenmad, skulle måltidet være en god bund for resten af dagen. I stenalderen kunne det være fisk og fugle og selvfølgelig både store og små landpattedyr. Muslinger og østers har som bekendt også været populære – måske fordi de også blot skulle samles. Der blev derfor spist skaldyr og indtaget rodfrugter, bær og frugter. Man brugte også de græsfrø, korn, nødder og bælgfrugter der kunne skaffes i naturen. Fra arkæologiske fund på stenalderbopladser i Danmark ved vi, at de beboerne blandt andet var glade for hasselnødder og hindbær. De foretrak også ungdyr, når det var muligt og de knækkede gerne knogler for at få den næringsrige marv indeni. Endelig spiste de mange fisk!

Read also

Hvad er en traditionel dansk morgenmad?

Morgenmaden beskrives hovedsageligt som et måltid sammensat af forskellige færdiglavede komponenter, Read More

Hvad spiser man til morgenmad i Danmark?

Hvis du både mangler morgenmad på farten eller blot har brug for noget let, som ikke ligger alt for Read More

Giovanni Bradtke
Giovanni Bradtke
2025-08-26 20:38:19
Count answers : 23
0
Før i tiden har det været almindeligt, i hvert fald på landet, at spise et stort morgenmåltid og et stort aftensmåltid – disse måltider kaldtes davre og nadver. Frokosten var egentlig blot et måltid mellem måltiderne – altså et mellemmåltid. Måltidet mellem måltiderne har været et koldt måltid, som man kunne tage med sig, for eksempel på arbejde i marken. Senere kom ordet frokost til, som en betegnelse for det tidlige måltid – altså morgenmaden. Efterhånden begyndte man så at anvende ordet frokost om måltidet midt på dagen. Fra min erfaring med arbejdet med fortidsfamilier i en jernalderlandsby ved jeg, at de gerne spiser 3 måltider om dagen… de er jo moderne mennesker, så det er de vant til. Mellem måltiderne sker det jo, at børnene bliver sultne. Så er der æbler, brødkiks og til tider bacon spidstegt over bålet. Så både frokosten og de små måltider er nemme og også gerne hurtige at fremstille.
Zelma Brekke
Zelma Brekke
2025-08-18 01:00:33
Count answers : 16
0
På landet stod man tidligt op og spiste derfor flere måltider. Man fik morgenkaffe før eller lige efter køerne var blevet malket og ved 8-9 tiden spiste man så en solid morgenmad. Den kunne bestå af spegesild, pølse og ost til brødet, evt. øllebrød eller havregrød og det hele blev skyllet ned med kaffe. I byerne var morgenmaden mere enkel – den bestod hos de fleste af brød med ost eller marmelade og kaffe eller te. Indtil langt op i 1930’erne var rugbrød det almindeligste brød på morgenbordet. Først senere – da den teknologiske udvikling satte ind og kvinderne begyndte på arbejdsmarkedet i 1950’erne og 60’erne – stod morgenmaden i højere grad på rå havregryn, Corn Flakes o.l. med mælk, som var nemt og hurtigt at servere. I dag sammensætter hver familiemedlem sit morgenmåltid ud fra et bredt udvalg af produkter.

Read also

Hvad spiser danskerne mest til morgenmad?

Havregryn rydder bordet som et af de bedste produkter til at starte dagen med. Du skal heller ikke k Read More

Hvad spiser nordmænd til morgenmad?

Nordmænd bruger brunost som pålæg og på vafler. Rømmegrøden serveres året rundt og kan nydes med fla Read More

Mariana Macejkovic
Mariana Macejkovic
2025-08-07 16:51:26
Count answers : 17
0
På menukortet var der kød, fisk, grøntsager, korn og mælkeprodukter. Søde sager blev indtaget i form af bær, frugter og honning. I kvadet om Harbard og Tor beskrives et vikingemåltid. Jeg spiste i fred hjemme før jeg fôr, sild og havre, så jeg er stadig mæt. Vikingerne tilberedte deres mad over ildsteder inde i husene. Gryder af ler eller metal kunne hænges over ildstedet i et stativ og varmes op af ilden eller gløderne. Heri kunne laves suppe eller grød og koges kød. De havde også bageovne, opbygget af ler og sten, hvor de kunne bage brød og kød. Øl, frugtsaft eller måske te lavet på urter som f.eks. mynte. Tallerkner og skåle var drejet i træ, mens bestik kunne laves af træ eller horn. Horn blev også brugt som drikkehorn, mens krus og kander kunne laves i keramik. Fund af dyreknogler viser, hvilke husdyr de havde på gårdene, og de fisk, de hentede på havet.
Janessa Hoppe
Janessa Hoppe
2025-08-07 10:34:30
Count answers : 22
0
I 1940erne var mad af indlysende årsager præget af 2. verdenskrigs varemangel, både i de år, krigen vareld og i årene efter, for det tog flere år, før der ikke var restriktioner på mange fødevarer og før de igen blev tilgængelige for flere end de få. De fleste spiste mad der i lige linje nedstammede fra det solide bondekøkken. Maden skulle være billig og nærende, men også fyldt med vitaminer, for vitaminer var en besættelse. I 50erne var det almindeligt med formad, fx mælkemad, før hovedretten. Fisk var billigt, så det var også meget normalt at få fisk mindst én gang om ugen, selvfølgelig med kartofler og persillesovs. I 1960erne dukker så småt syrnede mælkeprodukter som ymer og yoghurt op og bliver et hit.

Read also

Hvad er typisk dansk at spise?

Hvad der er typisk dansk mad kan være svært at definere, men vi mener at det ikke nødvendigvis er no Read More

Hvad spiser man til frokost i Danmark?

I vores madunivers kan du finde en masse gode og inspirerende opskrifter på en lækker frokost. Froko Read More

Edwardo Roob
Edwardo Roob
2025-07-24 14:29:53
Count answers : 20
0
Basiskosten for størstedelen af befolkningen bestod af brød og grød, fremstillet først og fremmest af rug og byg, og hertil kom havre, hvede, boghvede og hirse. Kvæg og svin blev normalt slagtet i november og december, hvorefter det meste af kødet blev konserveret ved saltning. Fjerkræ som høns og gæs kunne derimod give fersk kød hele året. Køer og får gav mælk om sommeren, men ikke om vinteren, hvor foderet var for dårligt. Mælken blev ikke drukket, men konserveret som smør og ost. Med de mange fastedage spillede fisk en vigtig rolle, og de blev spist både friske, saltede og tørrede.