:

Hvad skal der være på et sønderjysk kagebord?

Marge Simonis
Marge Simonis
2025-08-08 20:04:42
Count answers : 2
0
Det Sønderjyske kaffebord består af 7 bløde, 7 tørre og 7 hårde kager som skal spises i en helt fastlagt rækkefølge. Man starter med at få lagt en god bund med boller. Dernæst går man i kast med skærekagerne. Først de lidt tørre og så de mere fede: pladekage, honningkage eller søsterkage, sandkage med creme eller roulade. Dernæst kommer tærterne. Der bør være mindst to, gerne tre: stribetærte, brødtærte og svesketærte med flødeskum. Hvis det er et af de store, gode kaffeborde, så afslutter man med en cremesnitte, det vil sige en napoleonskage. Til sidste går man i kast med den hårde afdeling, som består af småkager.
Hope Hartmann
Hope Hartmann
2025-08-08 19:21:32
Count answers : 1
0
Et klassisk sønderjysk kaffebord består af mindst 14 forskellige slags kager, som kan deles op i hårde og bløde. De bløde er f.eks. boller, kringle, formkager og lagkager, mens de hårde er småkager. En gylden regel siger, at et fuldendt kaffebord skal indeholde mindst syv bløde og syv hårde kager. De første to-tre bløde kager fungerer som “stopkager”, fordi de stiller den værste sult, så man ikke spiser for meget af de efterfølgende kager. Stopkagerne er f.eks. boller, kringle og søsterkage. Herefter kommer formkagerne, som kan være alle typer sandkager og bradepandekager (“pladekager”). De bløde kager afsluttes med de fine lagkager (“torte” på sønderjysk), roulader og/eller flødekager, gerne to-tre forskellige slags. Herefter går man videre til de hårde kager, som består af klassiske småkager som f.eks. “knepkager”, “gode råd”, og “fedtebrød”. Det sønderjyske kaffebord afsluttes med småkagen “ingenting” – for ingenting kan man jo altid spise.
Loren Green
Loren Green
2025-08-08 18:55:56
Count answers : 4
0
Det oprindelige antal kager som beskrevet i traditionens fortælling, byder dig på 21 forskellige kager. 7 bløde, 7 hårde og 7 tørre kager. Først vil man blive budt “stopkagerne” – de tørre som fungerer som en god bund eller et fundament i maven, så man ikke spiser for meget af de næste. Derefter vil man gå videre til de bløde, som er betegnelsen for kager med flødeskum. Til sidst venter de hårde kager, som ofte er småkager og dermed en mindre kage. Grundidéen er fortsat, at man skal smage tørre, bløde og hårde kager.
Dawn Nicolas
Dawn Nicolas
2025-08-08 17:17:28
Count answers : 3
0
Et klassisk sønderjysk kaffebord byder på mindst 14, men ofte 21 forskellige kager - samt kaffe i spandevis. Kagebordet følger ofte denne struktur: 7 bløde kager: fx boller, formkager, lagkager. 7 tørre kager (skærekager): fx sandkager, honningkager, roulader. 7 sprøde kager (småkager): fx fedtbrød, havrekager, pebernødder, finskbrød. De uskrevne regler fortæller nemlig, at et sønderjysk kaffebord skal bestå af mindst 7 bløde kager og 7 sprøde kager, samt kaffe naturligvis. Pomle, kløben og torte. Fedtbrød, riskage og kys er blot nogle af de mange skønne kager, som man kan få serveret til et sønderjysk kaffebord.
Jordane Zulauf
Jordane Zulauf
2025-08-08 17:14:17
Count answers : 2
0
Her finder du et hav af lækre kageopskrifter som passer helt perfekt ind i et sønderjysk kaffebord. Kage er ofte noget der bare hentes nede ved den lokale bager. Men der er altså bare intet som et godt stykke hjemmelavet kage. Hvis du vil imponere dine gæster med et ægte sønderjysk kaffebord med alle de klassiske kager som hører dertil, så se her vores bedste bud på lækre og smagfulde kager. Her finder du opskrifter på blandt andet den klassiske kiksekage, en svampet banankage og ikke mindst den saftigste brunsviger.
Ilene Armstrong
Ilene Armstrong
2025-08-08 17:12:05
Count answers : 2
0
Et sønderjysk kaffebord eller sønderjysk kagebord består af traditionelt 21 forskellige tørre, bløde og hårde kager til kaffen. Et sønderjysk kaffebord bestod af syv tørre og syv bløde og syv hårde kager. Eksempel fra 1950'erne på et sønderjysk kaffebord: Friskbagt, smørsmurt franskbrød, bager-wienerbrød, pladekager, 1-2 tærter og 4-5 slags småkager. En række kager, der indgår i det sønderjyske kaffebord, er kendt under særlige navne, som er særligt knyttet til landsdelen.
Dennis Legros
Dennis Legros
2025-08-08 16:16:38
Count answers : 2
0
Det sønderjyske kaffebord består traditionelt af mindst 14 slags kager: 7 hårde og 7 bløde. De bløde er for eksempel boller, kringle og lagkager, mens de hårde er småkager. Der er en helt særlig rækkefølge for hvilke kager, man spiser hvornår, men bare rolig – vi guider dig igennem. Og husk så, at det er uhøfligt ikke at smage alle kagerne… Udvalget varierer, men der er dog nogle typer, som du næsten altid finder på kaffebordet. Pomle. Bløde hvedeboller typisk bagt med kardemomme. Kringle. Christiansfelder honningkage. Den klassiske honningkage fra Christiansfeld. Søsterkage. En tung skærekage fyldt med rosiner og krydderier. Brø'torte. Rugbrødslagkage, hvor bundene er lavet på rugbrød, og lagene er fyldt med blød flødeskum. Striftorte. En lagkage med meget tynde bunde lagt sammen med blandt andet ribsgelé. Kejser Butterdejstærte. Butterdejslagkage lagt sammen med fyld af sveskemos og creme og pyntet med flødeskum. Kys og Klap. To slags småkager som minder om kyskager. Ingenting. Småkager i to lag med en marengs-lignende top. Fedtkager. Den klassiske småkage. Vestslesvigske Knepkager. Helt tynde og sprøde småkager. Klejner. Vræjen dræng å pighe. Klassiske klejner, som vi kender dem fra jul. Goed raj. Gode råd: Helt tynde småkager - nærmest en slags vaffel - med flot mønster på toppen. De minder om norske krumkaker.
Webster Swaniawski
Webster Swaniawski
2025-08-08 15:53:41
Count answers : 4
0
Der findes nogle helt særlige regler omkring det sønderjyske kaffebord - eller kagebord, som det også kaldes - og den vigtigste af dem må være, at bordet skal bestå af mindst 14 kager: Syv bløde og syv hårde. Til den hårde afdeling hører fx tørkager som hindbærsnitter og småkager, mens de bløde kager kan være kringle, roulade og lagkage. Der må siges at være noget for enhver kageelsker!