:

Hvor lang tid bruger danskerne på at lave aftensmad?

Ashly Hill
Ashly Hill
2025-08-06 22:43:12
Count answers : 3
0
Langt de fleste danskere bruger under en halv time på at lave aftensmad, viser tal fra Madkulturens Madindeks. Hele 71 pct. bruger under en halv time på at snitte og stege og få maden på bordet i hverdagen. Næsten halvdelen af dem, der spiser alene, bruger under et kvarter på madlavningen, mens kun 16 pct. af dem, der skal spise sammen med andre, bruger så kort tid på at lave aftensmad.
Jane Wisoky
Jane Wisoky
2025-08-06 21:44:18
Count answers : 3
0
I Danmark bruger vi i snit 47 minutter om dagen på at lave mad og vaske op. Det følger det globale mønster. Dog ligger vi en smule over kurven og er altså lidt mere aktive i køkkenet, end hvad man ellers kunne forvente ud fra vores indkomstniveau. I Indien og Tyrkiet, hvor BNP’en per indbygger er lav, bruger folk i gennemsnit 74 minutter på at lave mad og vaske op om dagen. I den modsatte ende af kurven ligger USA, hvor indkomsten er meget høj, og hvor den gennemsnitlige amerikaner bruger 30 minutter i køkkenet. Tallene tyder på, at indkomsten er den primære drivkraft bag udviklingen. Når andelen af udearbejdende kvinder stiger i et land, skaber det ikke kun større købekraft for husstandene, men giver også mindre tid. Og den fritid, vi har, vil vi gerne bruge på noget andet end at stå i køkkenet. Det er Maslows behovspyramide. Samtidig skrumper størrelsen på husholdningerne. Vi er flere singler og mindre familieenheder – fx er over halvdelen af husstandene i København enmandshusstande - det påvirker motivationen til at lave sin egen mad, viser flere undersøgelser.
Charles Eichmann
Charles Eichmann
2025-08-06 21:37:36
Count answers : 3
0
Ca. en fjerdedel bruger under et kvarter i køkkenet for at få rodet noget aftensmad sammen. Det mest almindelige er, at vi bruger mellem 15 og 30 minutter på dagens vigtigste måltid. 68 pct. får maden på bordet i løbet af højest en halv time. Hvis det er helt og aldeles hjemmelavet, så bruger 40 pct. mere end 30 minutter på madlavningen, mens det kun gælder 21 pct. af dem, der ”snyder” med en færdiglavet sovs eller forbagt tærtebund. De mennesker, som bruger mest tid på at lave maden, sidder også ved middagsbordet i længere tid. Kun fire pct. af dagligdagens kokke har så høje ambitioner, at de bruger over en time til at tilberede aftenmåltidet.
Melvina Swaniawski
Melvina Swaniawski
2025-08-06 20:55:26
Count answers : 3
0
Undersøgelsen viser, at antallet af danskere, der bruger under 15 minutter i køkkenet på aftensmaden, er steget fra 26% til 32% på tre år. Også weekendmiddagen, som danskerne ellers bruger mest tid på, ofrer vi markant færre minutter på. Vi har spurgt danskerne, hvad de spiser til aftensmad, hvem der laver maden, og hvor lang tid de bruger på det.
Gerardo Welch
Gerardo Welch
2025-08-06 20:46:17
Count answers : 2
0
Det tager os danskere 27 minutter i gennemsnit at lave aftensmad, og næsten hvert tredje aftensmåltid bliver lavet på under 15 minutter. Efter et lille opsving under corona bruger vi nu igen mindre tid på at lave mad. Den korte tid i køkkenet peger på, at madlavning for mange er en hverdagspligt, der helst skal klares hurtigst muligt for at efterlade tid og overskud til alle de andre ting, der også fylder i et travlt hverdagsliv. Det gjaldt kun godt hver fjerde i 2020.
Ara Orn
Ara Orn
2025-08-06 20:40:28
Count answers : 2
0
47 minutter. Så lang tid bruger en dansker i gennemsnit på at stege, bage, koge og vaske op i løbet af en dag. Ud af de 28 lande, jeg sammenlignede med hinanden, er Indien det land, hvor der bliver brugt mest tid på at tilberede måltider og vaske op, nemlig 74 minutter om dagen. I USA, som scorede lavest, er det 30 minutter. Jo mindre tid, der bliver brugt i hjemmet på at lave mad, jo flere måltider spises der samtidig ude. Tal fra organisationen Madkulturen viser, at andelen af færdigretter, takeaway og mad spist ude i Danmark er vokset fra at udgøre hvert sjette aftensmåltid i 2016 til at udgøre næsten hvert fjerde i 2022. Ifølge Henning Otte Hansen skyldes det blandt andet en ny slags madkultur. Helt generelt ved vi, at det familiære midtpunkt på dagen, hvor vi spiser sammen ved middagsbordet, har fået mindre værdi. Jo rigere et land er, jo mindre er det kommet til at betyde. Men det skyldes også, at folk oplever en følelse af travlhed, og i Danmark betaler man sig så fra madlavningen for at få mere fritid.
Billy Smith
Billy Smith
2025-08-06 18:31:57
Count answers : 2
0
Der er ikke noget information, der direkte svarer på spørgsmålet om, hvor lang tid danskerne bruger på at lave aftensmad. Artiklen taler om interesse for madlavning og kvindernes og mændenes deltagelse i denne proces, men giver ingen specifikke oplysninger om den tid, der bruges på at lave aftensmad.