:

Er butterdej og wienerbrødsdej det samme?

Melyna Waelchi
Melyna Waelchi
2025-08-06 23:06:53
Count answers : 2
0
Butterdej og wienerbrødsdej er ikke det samme, selv om de begge er lagkager. Det fremgår ikke af teksten hvad der gør dem forskellige, men en forskel er, at wienerbrødsdejВС ikke bliver foldet så meget, hvis den overhovedet bliver foldet, som en butterdej gøres.
Timothy Armstrong
Timothy Armstrong
2025-08-06 20:01:58
Count answers : 2
0
Butterdej er en dejtype, der opbygges med lag ved foldning og udrulning. Dejen hæver uden brug af gær eller lignende midler; i stedet sker der en fordampning af vandet i smørret mellem lagene, hvilket giver bagværket sit lette præg. Butterdejen er kommet til Danmark fra Wien, hvortil bagere kom i midten af 1800-tallet. De medbragte teknikken med at folde og rulle dejen, og på den baggrund opstod betegnelsen "wienerbrød". Butterdej anvendes til en række bagværker som croissanter, tarteletter, wienerbrød, kager og kuvertbrød. Processen kan være noget besværlig, og derfor er det muligt at købe færdig butterdej. Der laves en grunddej, der udover vand og hvedemel kan indeholde lidt smør og eventuelt andre ingredienser. Nærbillede af butterdej, hvor man kan se en række lag i deje. Butterdej er ikke det samme som wienerbrødsdej, selvom begge bruger samme grundprincip.
Hadley Hilpert
Hadley Hilpert
2025-08-06 19:15:18
Count answers : 4
0
Butterdej og wienerbrødsdej er ikke det samme. I tilfælde af butterdej, som f.eks. bruges til tarteletter, bruges ingen gær. I stedet rulles dejen 2×3 2×4, oversat til at dejen rulles og foldes i 3 lag, derefter 4 lag, 3 lag igen og endnu en gang 4 lag. Dvs. 3×4×3×4 = 144 lag. Ved fremstillingen af f.eks. wienerdej æltes dejen, imens en portion fedtstof som vejer ca. halvt så meget, som den skal rulles sammen med, afvejes. Dejen flades ud for at gøre plads til fedtstoffet, som placeres i midten af dejen og derefter foldes ind i dejen, som en konvolut. Selve rullelagene skabes nu ved, at dejen som omfavner og tildækker fedtstoffet rulles ud og foldes. F.eks. rulles dejen aflang og foldes, så den ligger i tre lag. Processen gentages tre gange, hvilket giver 27 rullelag totalt. Det typiske antal lag for en wienerdej. Dvs. 3×3×3 = 27 rullelag. Resultatet af at rulle dejen ud og folde den i tre lag, tre gange. Hos bagere kaldet 3×3 for lettere at videregive informationen om de ønskede lag.
Eleonore Kohler
Eleonore Kohler
2025-08-06 18:00:21
Count answers : 2
0
Er butterdej og wienerdej det samme? Jeg kan godt forstå, at folk er i tvivl om, hvorvidt butterdej og wienerdej er det samme eller ej. Det korte svar er: nej, butterdej og wienerdej er ikke det samme. Du skal derfor kun købe butterdej, når du skal lave nogle af mine opskrifter med butterdej.