Hvad er en umami smag?

Donny Cruickshank
2025-07-29 06:09:50
Count answers
: 3
Umami er den femte smag, og den er ofte forbundet med smagen af kød. Med manges ønske om at spise lidt mindre kød og lidt mere plantebaseret kost er det godt at vide, hvor man finder umamismagen i det grønne køkken. Samvirke har spurgt Ditte Ingemann, som står bag flere grønne kogebøger, om, hvordan man får umami ind i sine grønne retter.

Isobel Bahringer
2025-07-29 05:35:16
Count answers
: 4
Umami er – sammen med surt, sødt, salt og bittert – en af de fem grundsmage, som menneskets smagssans kan registrere.
Ordet kommer fra japansk, og både betegnelsen og begrebet er relativt nyt i madlitteraturen.
Umami betyder velsmag på japansk.
Opfattelsen af umamismagen skyldes, at smagsløgene registrerer carboxylatanionen fra glutaminsyre, en naturligt forekommende aminosyre i kød, ost, supper og andre proteinholdige fødevarer.
Blandt fødevarer indeholder bl.a. tomater, sildefisk, soyasauce, svampe, tang og flere andre umamismagen.
Begrebet umami blev første gang beskrevet i 1908 af den japanske forsker Kikunae Ikeda om en tangsuppes smag.
Salte af glutaminsyrer hydrolyserer nemt og giver samme smag, hvorfor de ofte benyttes som smagsforstærkere.
Det mest kendte af disse salte er mononatriumglutamat, også kendt som det tredje krydderi.
Tomater indeholder mange komponenter af umami-smagen.

Lee Rice
2025-07-29 03:52:21
Count answers
: 5
Umami er nok den mindst kendte af de fem grundsmage, men når man smager på mad med umami, kan de fleste genkende smagen. Der er kødkraft og mundfylde i den, og umami har en lang eftersmag, som du kan fornemme i munden. Når du fx spiser makrel i tomat, en god kødsovs eller suppe med kød og grøntsager, der har kogt længe, er det smagen af umami, du kan opleve som den fyldige smag. Ordet er japansk og betyder "det lækreste af det lækre", og ligesom sødt er smagen af umami noget, vi kan lide lige fra fødslen. Modermælk er nemlig rig på stoffet glutamat, som giver smagen af umami, og smagen sender besked til hjernen om, at maden ( eller modermælken) er rig på proteiner, som bygger kroppen op.

Kaylah Mertz
2025-07-29 02:51:47
Count answers
: 5
Umami er japansk og betyder "det lækreste af det lækre".
Umami er en grundsmag ligesom surt, salt, sødt og bittert, men den kan være svær at sætte ord på og genkende.
Umami giver oplevelsen af mundfylde, kødkraft og velsmag.
Der er umamismag i fx bacon, ketchup, parmesan, asparges og hønsekødssuppe.
Umami er primært smagen af aminosyren glutamat og/eller frie nukleotider.
Smagen af umami er et signal til kroppen om, at maden indeholder protein, som kroppen skal bruge.
Der er især meget umamismag i mad, hvor glutamat er tilstede sammen med frie nukleotider.