Mozzarella kan bruges både frisk og revet på din pizza. Mozzarellaen smelter nemt, får en velsmagende bruning og laver de ostetråde, som de fleste godt kan lide på en pizza.
Det er vigtigt, at du prøver dig frem og eksperimenterer med forskellige oste på din pizza.
Et andet godt råd er at bruge ost med en høj fedtprocent, det vil sige oste med et fedtindhold på over 20 procent.
Disse oste har nemlig den bedste smelteevne og giver derfor en lækker konsistens på pizzaen.
I artiklen “Quantification Of Pizza Baking Properties Of Different Cheeses, And Their Correlation With Cheese Functionality” har en forskergruppe på University of Auckland i New Zealand gået seriøst til værks og undersøgt, hvad der fungerer bedst.
I artiklen konstaterer de, at pizza skal domineres af mozzarella i kombination med en anden ost.
For eksempel cheddar, emmentaler eller gruyére.
Du kan komme stort set al slags ost på pizzaer, så hvis du har osterester, skal du endelig bruge dem - bare du husker på de råd, du lige har læst.
Gouda har en sød og lidt nøddeagtig smag, der kan give en fin, nuanceret smag til din pizza.
Den smelter ikke så nemt, men kan sagtens kommes på din pizza.
Prøv eventuelt at kombinere den med en anden ost, der har en bedre smelteevne, som for eksempel mozzarella.
Cheddar er et oplagt valg til pizza, når den kombineres med for eksempel mozzarella.
En ung cheddar har en god smelteevne og er både smagfuld og blid.
En lagret cheddar er mere smuldrende, får en let knasende struktur og bliver lidt skarpere i smagen end den unge version.
Flødeost, for eksempel mascarpone, er især oplagt at smøre på en hvid pizza.
Den giver en blød og cremet smag, og den kan smøres direkte på bunden, hvorefter fyldet placeres ovenpå.
Havarti er en fin ost til pizza, hvis du er til ost, der smelter nemt og har en mild smag.
En havarti, der er lagret i 12 måneder, bliver mere fast og får knasende saltkrystaller, og derfor fungerer en lagret havartiost også som velsmagende drys på pizzaen, når den er blevet bagt.
Parmesan er ikke kun god til pasta og risotto.
Det er også en fremragende ost at drysse på din pizza, når den er færdigbagt.
Parmesan er nemlig en salt ost, der tilfører karakter til din pizza med dens nøddeagtige smag.
Salatost er mest oplagt at anvende som en slags topping på din pizza.
Salatost kan laves af både gede-, fåre- og komælk, der smager meget forskelligt, så prøv dig frem for at finde din favorit.
Du får mest smag til pizzaen, hvis du vælger den fuldfede variant.
Blåskimmelost har ofte en kraftig og markant smag, og den er meget velegnet på en pizza, især sammen med oksekød.
Hvis du lægger den på en pizza sammen med figner og lidt honning har du en lækkert dessertagtig pizza.
Vil du bruge en hvidskimmelost på din pizza, anbefales vi, at du skærer den hvide kant fra, da den ikke smelter.
Danbo har en god smelteevne og er derfor et udmærket ostevalg til pizza.
Der er stor forskel i smagen, alt efter hvilken styrke osten har, så her skal du vurdere, hvad du bedst kan lide.
Reglen er, at jo længere osten er lagret, jo skarpere smag.
Du kan med fordel rive resterne af din skæreost og fryse ned, så du har ost til din næste pizza.
Hytteost er en forholdsvis ny ostevariant, når man taler om pizzaost.
Den fungerer rigtig godt ovenpå fyldet, når pizzaen er færdigbagt eller som dekorativt fyld, der giver en cremet fornemmelse i munden.
Smagen er mild og let syrlig.