:

Er det sundt at spise 3 æg hver dag?

Delbert Hand
Delbert Hand
2025-07-03 12:03:21
Count answers : 3
0
Det er tydeligt, at der stadig er masser af myter om det at spise æg og sammenhængen med hjerte-kar-sygdom. Læresætningen stammer fra 1980’erne, hvor vi fik at vide at kolesterol fra æg er den direkte årsag til forhøjet kolesterol, men det er altså en myte – det passer ikke. Kroppen producerer selv størstedelen af vores kolesterol, så madens kolesterol spiller en uvæsentlig rolle. Personer med forhøjet kolesterol, velbehandlet hjertesygdom eller diabetes kan spise op til 7 æg om ugen, uden det øger risikoen for hjertesygdom. Du må derfor gerne spise æg, selvom dit kolesteroltal er højt, spar i stedet på det mættede fedt. Ja, æg er ligefrem godt for sundheden, og man bør spise 3 æg om ugen for at kunne dække dit behov for selen.
Torrance Lynch
Torrance Lynch
2025-06-27 00:46:07
Count answers : 3
0
For almindelige danskere er der ingen øvre grænse for, hvor mange æg, man må spise. Det er der ingen evidens for. Æg har ganske rigtigt et højt indhold af kolesterol, men kolesterolen fra vores mad går ikke direkte i vores blod, viser forskningen. Derfor kan man i princippet spise alle de æg, men vil, siger Nina Geiker, der dog tager det forbehold, at man skal spise en varieret kost. Man skal naturligvis levere plads til at kunne spise andre ting som grøntsager, kulhydrater, fibre og det gode fedt. Men jeg ville snildt selv spise et til to æg om dagen og på andre dage spise en omelet om aftenen med tre æg. Det er en myte, at æg er dårligt for kolesteroltallet. Da man undersøgte det nærmere, viste det sig, at det ikke var indholdet fra æg, som påvirkede kolesteroltallet. Det var det fedt, man spiste. Forskningen viser, at det har været helt forkert at forbinde højt kolesteroltal med æg. Det i kosten, der påvirker et menneskes kolesteroltal, er indtaget af mættet fedt som i f.eks. smør, fløde og bacon.
Valentine Abernathy
Valentine Abernathy
2025-06-14 18:56:47
Count answers : 3
0
Selv om æg indeholder meget kolesterol, vil et indtag på op til 7 æg/uge for den raske befolkning ikke føre til øget risiko for udvikling af hjerte-karsygdom. Når du følger alle kostrådene, vil din krop få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. 2 æg om ugen er passende i en planterig og varieret kost. Et råd fra Fødevarestyrelsen lyder bl.a.: ”Varier dine måltider med æg, fx et par gange om ugen. F.eks. svarer proteinindholdet fra tre æg, til ca. 100 gram magert kød eller 1,2 kg grønne bønner. Derudover har æg en god aminosyresammensætning, er rigt på jern og indeholder flere andre mineraler.
Bradford Considine
Bradford Considine
2025-06-14 17:36:49
Count answers : 6
0
Det gjorde ikke mit kolesterol værre. Han fortæller, at forsøget ikke påvirkede hans kolesterolniveauer negativt, men derimod forbedrede det hans energiniveauer og balancen mellem HDL og LDL. Æg er mere end blot en kilde til kolesterol; de er en vigtig del af en balanceret og næringsrig kost.
Isobel Bahringer
Isobel Bahringer
2025-06-14 17:30:55
Count answers : 4
0
Forskerne fandt ikke nogen negative effekter af at spise op til tre æg om dagen. De så ikke nogen stigning i dårligt kolesterol eller tegn på inflammation. Resultaterne viste, at folk, der spiste hele æg, havde højere niveauer af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer i deres blod.Æg har længe haft et dårligt ry, men nu er der altså godt nyt til alle æg-elskere. Blandt personer, der spiser op til et æg om dagen, finder vi ingen klar sammenhæng med udvikling af hjerte-kar-sygdomme, diabetes eller kræft.Catherine Andersen skriver i en pressemeddelelse fra University of Connecticut:“Det er lidt det bedste scenario. Vi vil gerne have rigelige mængder af det vigtige næringsstof, men ikke øge stoffet, der potentielt kan fremme hjerte-kar-sygdomme.”