:

Hvordan kan man se om et æg er dårligt?

Kiley Ward
Kiley Ward
2025-06-14 18:42:03
Count answers: 4
Hvis dit æg falder til bunds og lægger sig på siden, er det et ten på, at ægget er friskt. Hvis dit æg synker, men står oprejst, så er det ved at være tid til at få det spist. Hvis dit æg flyder, så bør du holde dig fra det. Et flydende æg er det samme som et dårlig æg og bør kasseres. For hvordan ved man, om æggene stadig er friske? Det kan en simpel æggetest hjælpe dig med at finde ud af. Den kræver intet avanceret udstyr, og alt, hvad du behøver, er en balje med vand og de æg, du ønsker at teste.
Nat Fritsch
Nat Fritsch
2025-06-14 16:18:50
Count answers: 4
Hvis du slår et æg ud, kan et friskt æg kendes på, at det har en høj og buet æggeblomme – og at hviden er delt i to lag, et tykt lag tæt omkring blommen og et tyndt, der ligger yderst. Hvis blommen er flad og nemt går i stykker eller hviden flyder meget ud, kan der være to årsager: Enten er ægget lagt af en ældre høne - æg lagt af ældre høner er nemlig ikke så spændstige, som æg lagt af yngre høner - eller også er ægget ved at være gammelt. Hvis du er i tvivl, om dit æg er for gammelt, kan du bruge den klassiske flyde-test. Fyld et glas eller en skål med vand og læg det ukogte æg deri. Hvis ægget synker til bunds, er det friskt. Hvis ægget flyder i overfladen af vandet, er det ved at være gammelt. Æggenes holdbarhed kan du altid aflæse på æggebakken. Men du vil typisk ikke være i tvivl, hvis dine æg er blevet for gamle eller dårlige. For gamle æg kan rådne på grund af fugt, og der vil så typisk være mug på indersiden af æggeskallen. Dårlige æg lugter meget, så din næse vil garanteret hurtigt afsløre et dårligt æg.
Lura Ullrich
Lura Ullrich
2025-06-14 15:10:22
Count answers: 5
Den mest klassiske metode, som jeg også bruger mest, er at tjekke om ægget flyder. Hæld koldt vand i en skål eller et glas. Læg forsigtigt det tvivlsomme æg i vandet. Synker ægget og lægger sig på siden på bunden, så er ægget frisk og klar til at blive pist. Hvis ægget synker men vender opad, så er det ikke frisk men må stadig spises. Hvis ægget derimod flyder, så er det lige til skraldespanden, da det er blevet for gammelt. En anden metode til at undersøge om ægget er blevet for gammelt, er ved at ryste ægget, mens du holder det op til øret. Hvis du hører en ´pjaskelyd´fra ægget, er det ikke længere friskt og er lige til skraldespanden. Du kan også tjekke om ægget er frisk eller for gammel, ved at slå ægget ud og enten lugte og eller kigge på det. Hvis du lugter til ægget, vil du ikke være i tvivl, da det lugter af rådne æg.
Shane Bartell
Shane Bartell
2025-06-14 15:03:11
Count answers: 5
Hvis du vil tjekke friskheden på dine æg, kan du lægge dem i et glas vand, hvis ægget lægger sig på bunden af glasset på siden, har du et helt frisk æg. Synker ægget og stiller sig med bunden opad, er det på tide at få ægget brugt. Flyder ægget rundt i overfladen er den bakteriehæmmende vokshinde brudt, og der er trængt luft og måske bakterier ind i ægget, så det bør ikke spises. Det er en dårlig ide at vaske æg før opbevaring, da den bakteriehæmmende vokshinde så vaskes af og der er fri passage ind i ægget for bakterier.
Reanna Kautzer
Reanna Kautzer
2025-06-14 14:30:31
Count answers: 3
Se: Læg ægget i et glas med vand. Friske æg synker til bunds og ligger fladt. Hvis det står op eller flyder, er det blevet gammelt. Duft: Slå ægget ud og duft til det. Et friskt æg dufter ikke af noget – et dårligt æg lugter svovlagtigt og skal smides ud. Smag: Hvis det ser og dufter fint, kan du tilberede det og tage en lille bid. Smager det, som det skal, er det fint at spise – ellers ud med det.
Durward Bergnaum
Durward Bergnaum
2025-06-14 14:10:23
Count answers: 5
Når ægget er slået ud, skal det først og fremmest dufte frisk. Lugter ægget grimt, skal du smide det ud med det samme. Hviden skal også være klar, tyktflydende og ligge tæt om blommen. Jo mere hviden løber ud, jo ældre er ægget. Du skal også lægge mærke til blommen, når du har slået ægget ud. Blommen skal være blank, høj og spændstig. Så er det et frisk æg, du har i skålen. Kort fortalt... skal dit æg lugte frisk, have en blank og spændstig blomme og en klar hvide, der lægger tæt om blommen.