:

Er smørrebrød Danmarks nationalret?

Danielle Bechtelar
Danielle Bechtelar
2025-09-05 14:54:26
Count answers : 17
0
Et stykke højtbelagt smørrebrød kan næsten betegnes som en dansk nationalret – og fik da også en flot andenplads i 2014 som danskernes bud på en nationalret. Smørrebrød er en del af dansk kulturhistorie og de elskede madder har også været at finde på frimærker. Dog må vi stadig tilstå at klassikere som dyrlægens natmad, roastbeef og flæskesteg stadig holder den dag i dag. Smørrebrødet har sin oprindelse i starten af 1800-tallet, hvor aftensmåltidet oftest bestod af brød og koldt pålæg. Det højtbelagte smørrebrød blev opfundet i 1880’erne, hvor små smørrebrødsrestauranter dukkede op i København. Det ældste kendte menukort med smørrebrød er fra den fornemme og store restaurant Nimb i Tivoli fra 1883. Det højtbelagte smørrebrød blev populært som selskabsmad, og som noget af det første fra det danske køkken er smørrebrød blevet kendt uden for landets grænser.
Duane Swaniawski
Duane Swaniawski
2025-08-27 00:18:29
Count answers : 16
0
Smørrebrødet er bare en del af danskernes DNA. Ifølge Ole Troelsø er smørrebrødet, hvad enten det er højtbelagt eller en helt almindelig rugbrødsmad med pålæg, så stor en del af vores madkultur, at vi nemt kan overse dets betydning i hverdagen. Derfor synes han også, det var helt galt, da stegt flæsk med persillesovs vandt titlen som danskernes nationalret i 2014. Smørrebrød er så integreret en del af vores madkultur, at jeg tror, mange glemmer det lidt – det er der jo bare. Smørrebrødet er dansk mad, når det står allertydeligst. Og netop fordi smørrebrødet, ifølge Ole Troelsø, er så alsidigt og solidt rodfæstet i vores historie, mener han, at det er noget, vi skal holde fast i.

Read also

Hvad er historien bag smørrebrød?

Til trods for over 100 år på bagen er smørrebrød stadig enormt populært. Her flere end 100 år efter Read More

Hvor kommer smørrebrød fra?

Smørrebrød – det er mere end bare en sandwich. En Tidslinje af Smørrebrødets Historie: 1500-1600'ern Read More

Jess Keeling
Jess Keeling
2025-08-21 14:17:46
Count answers : 16
0
Der var mange gode bud på hvilken ret som er Danmarks Nationalret. Lige fra kogt torsk til Hakkedrenge med bløde løg og højtbelagte smørrebrød. Men vi kommer ikke udenom, at danskerne spiser rigtig meget Stegt flæsk med Persillesovs, kogte kartofler og lidt sødt eller surt til. Så derfor ønsker Spiseliv tillykke til Danmarks Nationalret Stegt flæsk med Persillesovs.
Mario Christiansen
Mario Christiansen
2025-08-15 08:45:14
Count answers : 17
0
Ifølge Bettina Buhl, der har forsket i dansk madhistorie, repræsenterer alle de otte finalister dansk madkultur. Ud fra et historisk synspunkt vil det efter hendes vurdering være stegt sild, æbleflæsk og smørrebrød, som vil være de bedste bud på en egentlig dansk nationalret. Hun har selv stemt på smørrebrød, der er det østjyske bud på en vinder, da rugbrødet rent historisk har haft enorm betydning for den danske befolkning op gennem tiden. Smørrebrød er logisk valg ifølge madforsker.

Read also

Hvem opfandt smørrebrødssedlen?

Ikke nogetертв. Read More

Hvorfor hedder det smørrebrød?

Det er svært at finde en enkelt sætning, der besvarer spørgsmålet om hvorfor smørrebrød hedder smørr Read More

Kaley Nicolas
Kaley Nicolas
2025-08-05 02:55:08
Count answers : 11
0
At den danske nationalret er stegt flæsk med persillesovs med kartofler og rødbeder er ganske enkelt uforståeligt. De danske, professionelle madanmeldere foreslog samstemmigt, at det skulle være smørrebrødet, som skulle være Danmarks nationalspise. Det danske smørrebrød er unikt Ingen andre lande har smørrebrødet som deres nationalspise, og da det stammer fra Danmark, vil det være mere end almindelig oplagt at vælge det som nationalret. Det var daværende fødevareminister, Dan Jørgensen (S), som i 2014 fandt på at finde Danmarks nationalret. Fordelingen af stemmerne i finalen var således: Stegt flæsk, 27.893 stemmer Smørrebrød,17.041 stemmer Hakkebøf, 7.625 stemmer Karbonader, 3.406 stemmer Brændende kærlighed, 2.423 stemmer Æbleflæsk, 2.276 stemmer Stegte sild, 2.113 stemmer Svinekotelet, 486 stemmer.
Lavinia Goldner
Lavinia Goldner
2025-07-27 13:34:09
Count answers : 14
0
Smørrebrød er Danmarks uofficielle nationalret. Smørrebrød fandt snart vej til København, hvor det blev en fast bestanddel på gastropubber såvel som fastfoodrestauranter. Smørrebrødsetikette dikterer, at sild eller fisk serveres først. Nogle smørrebrødsvarianter er så etablerede, at de har fået faste navne. Det fortælles, at smørrebrød opstod af frokostmadder. Smørrebrød er en fryd for øjet!

Read also

Hvad er historien bag Nyhavn?

Nyhavn blev indviet i d. 19 Oktober 1673 og er et af Københavns ældste havneafsnit. Kong Christian d Read More

Er dansk smørrebrød immateriel kulturarv?

Formålet med denne internetside er at starte en ansøgnings proces for at få det danske smørrebrød på Read More

Giovanni Bradtke
Giovanni Bradtke
2025-07-27 12:09:37
Count answers : 22
0
Som Danmarks nationalret blev i 2014 valgt stegt flæsk med persillesovs. På andenpladsen som nationalret kom smørrebrød og på tredjepladsen hakkebøf. Smørrebrød med gravad laks og kartofler.