Selv om ordene giver et hint om, hvilket tidspunkt på dagen, man spiser brunch, serverer de fleste caféer gerne brunch til langt ud på eftermiddagen.
Er det en brunch, der strækker sig over mange timer, kan du derudover regne med 3 små skåle, anretninger eller portioner pr. voksen af de lune anretninger.
Til en brunch spiser dine gæster altid noget mindre, end du havde regnet med.
Men her får du alligevel et par tommelfingerregler.
Især det lidt kedeligere kolde pålæg er som regel altid noget af det, der ligger tilbage på fadene sammen med grøntsagerne.
Det handler også om køn, alder, tidspunktet på dagen og antallet af små, lune retter.
Beregn som minimum: 1 skive brød og 1 skive rugbrød, 1 rundstykke og 1 croissant/1 kage pr. voksen
Det kan være svært at regne ud, hvor meget gæsterne spiser,
Det var dog især amerikanerne, der tog begrebet til sig, og du må ikke tage til USA uden at prøve den klassiske amerikaner-brunch.
Brunch er en sammentrækning af ordene breakfast (morgenmad) og lunch (frokost).
Historien bag måltidet
Brunch kan bestå af mange forskellige retter, serveret på fade og i små skåle, men du kan også lave en helt traditionel og enkel brunch.
Ordet kan spores tilbage til England, hvor det i slutningen af 1800-tallet gav konkurrence til den populære Afternoon Tea.
En brunchanretning kan her bestå af: Brød: Rundstykker, franskbrød/grovbrød, rugbrød, rundstykker eller croissanter
2 pølser, 2 skiver bacon og 2 æg pr. voksen
2-3 skiver af kødpålæg eller laks pr. voksne
Smør, syltetøj og Nutella
1 glas yoghurt og 1 smoothie pr. voksen
Kødpålæg: Skinke, salami eller rullepølse
2-3 skiver ost pr. voksen
Bacon, pølser og æg (scrambled eggs, spejlæg eller kogte æg)
Oste: Skæreost, flødeost og 1-2 specialoste
Røget laks med rygeostcreme eller asparges
Frisk frugt og yoghurt
Wienerbrød eller andre små kager
En lille salat eller udskårne grøntsager
Brunch behøver ikke at være en kompliceret affære, og hellere få, men virkelig lækre ting.
Det kan se lidt voldsomt ud, men udover at stege bacon og æg og køre til bageren efter brød, er det faktisk bare en række ting, der skal anrettes i fade og kurve.
Her får du inspiration til den helt enkle brunchanretning, som du hurtigt kan sætte på bordet.
Gode ideer til brunch
Der er også forslag til små lune brunchretter, som er lette og hurtige at forberede.
Her får du gode ideer til alle de lækre ting, du kan sætte på bordet til en brunch.
Hvor meget brunch skal du beregne pr. person?
Med til en brunch hører udover æg og bacon også gerne flere små varme retter.
Et par brunch-klassikere, der er hurtige og nemme at lave, kunne for eksempel være:
Portionsanret gerne yoghurt op i små glas og rul lakseskiverne rundt om rygeostcremen.
Nemme, lune retter til brunch
Hvad skal I drikke en til brunch?
Amerikanske pandekager med sirup
Lun leverpostej med bacon
Asparges omviklet med bacon
Små tærter med spinat, ost eller svampe
Vafler med flormelis
Bagt gedeost med valnødder og honning
Madmuffins med bacon og ost
Baked beans
Stegte kartofler
Varmrøget laks med peberrodsscreme
Kaffe, te, juice og smoothies er det helt traditionelle tilbehør til en brunch.
Er det veninderne, du har på besøg, vil det også vække lykke med en god flaske cava.
Vil du give dine gæster en smagsoplevelse, de ikke har prøvet før, så forkæl dem med en hjemmelavet iste eller en af de skønne varianter af iskaffe, som du finder opskrifterne på her: Lækre opskrifter på iskaffe.
Få flere gode ideer til fester og gæster her...
Download og print med det samme!
Besøg Lou Noires lille shop