:

Hvorfor må man ikke gemme mad i dåser?

Andre Kozey
Andre Kozey
2025-08-10 18:29:24
Count answers : 2
0
Når en dåse åbnes, brydes den lufttætte forsegling, der holder maden steril, og den udsættes for ilt og skaber et miljø, der fremmer væksten af bakterier og svampe, som kan være skadelige for vores helbred. Fødevaredåser er hovedsageligt lavet af metaller som aluminium, blik eller stål og har normalt en indvendig beklædning for at forhindre direkte kontakt mellem metallet og fødevarerne. Men når dåsen er åbnet, kan denne foring blive beskadiget, især hvis der opbevares sure fødevarer som tomater eller citrusfrugter. Denne surhedsgrad kan få metaller til at vandre ind i maden, hvilket påvirker smagen og potentielt udgør en sundhedsrisiko. Bisphenol A (BPA) er et kemikalie, der bruges i fremstillingen af visse plasttyper og harpikser, herunder den indvendige foring i nogle konservesdåser. Eksponering for BPA er blevet forbundet med negative sundhedseffekter, såsom hormonforstyrrelser og øget risiko for visse sygdomme.
Lilyan Bogan
Lilyan Bogan
2025-08-10 17:57:53
Count answers : 3
0
Visse dåser indeholder tin, og selv om det som sådan ikke er farligt, kan det give afsmag til fødevaren, hvis man opbevarer maden i dåsen efter åbning. Tin i store mængder i værst tænkelige tilfælde kan forårsage diarré og opkastning hos små børn.
Katelyn Trantow
Katelyn Trantow
2025-08-10 14:00:26
Count answers : 2
0
Især sidstnævnte var farlig, hvis der kom ilt til, for så kom der ganske mange blyioner i maden. En ekstra risiko var, at mange bakterier danner syrer, når de lever aerobt, og i det sure miljø går nedbrydning af metallet hurtigt. Men: de syredannende bakterier er ikke udryddet. Aluminium er følsomt for syre, så alufolie er ikke den bedste ide. Det kan give afsmag i visse fødevarer, det kender man jo godt, så af kulinariske årsager skal man måske lade være, men ikke af sundhedsmæssige.