:

Hvilket kød forurener mest?

Marjorie Hauck
Marjorie Hauck
2025-08-01 16:50:27
Count answers : 3
0
Det, som batter mest i forhold til klimaet, er at skrue ned for indtaget af okse- og lammekød. Lammekød belaster nemlig klimaet med 21,4 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare og oksekød med 13,9 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare. Oksekød og lammekød belaster klimaet mest.
Harmony Treutel
Harmony Treutel
2025-08-01 15:21:01
Count answers : 2
0
Kød fra ko og lam er værre end svin og kylling. Lammekød har et CO2-udslip på 2,14 kilo pr. 100 gram færdig madvare. Oksekød har et CO2-udslip på 1,39 kilo pr. 100 gram færdigt oksekød. Svinekød 0,46 kilo pr. 100 gram. Kylling 0,55 kilo pr. 100 gram. Den store klimabelastning fra køer er også grunden til, at for eksempel ost, der er en forarbejdet mejerivare, har en større klimabelastning end hakket svinekød, når man måler pr. kilo spiseklar fødevare. Køer har en stor klimabelastning, skyldes, at køer i modsætning til svin er drøvtyggere, og drøvtygning er kendetegnet ved, at mad fordøjes i flere omgange, og de forskellige gæringsprocesser i koens forskellige maver producerer metan, som ræbes op. Metan er en langt mere potent klimagas end CO2.
Cassandra Thompson
Cassandra Thompson
2025-08-01 15:05:09
Count answers : 3
0
Oksekød er det kød, der efterlader det største klimaaftryk. Det skyldes bl.a. det store areal, der kræves til mark samt de metangasser, køer danner. Lam er drøvtyggere, ligesom køer, og de udskiller derfor også mange metangasser. De har ligeledes brug for mere plads end svin og kylling. Grisen har ikke behov for et lige så stort areal som koen, og den udskiller heller ikke så mange metangasser — derfor er dens klimaaftryk ikke så stort. En kylling er mindre og behøver derfor mindre plads. Derudover spiser den mindre foder end de andre dyr. Hvis du ønsker at mindske dit klimaaftryk er det derfor en god ide at skære ned på det røde kød og i stedet spise mere af det lyse kød fra kylling og svin. Kød er den største CO2-udleder, men råvarer som mejeriprodukter, frugt, grønt og brød efterlader også et klimaaftryk — dog knap så stort. De største syndere er oksekød og lam, derefter kommer fisk, enkelte skaldyr og i den anden ende er kylling og svinekød.