Er der flest mænd eller kvinder, der er kokke?

Darren Paucek
2025-07-28 13:45:17
Count answers
: 1
Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening ligger kønsfordelingen blandt kokke - både faglærte og ufaglærte - på 65 procent mænd og 35 procent kvinder.
På Hotel- og Restaurantskolens gastronomuddannelser (kok og smørrebrød/cater) optager vi normalt en tredjedel kvinder.
Men når vi ser på antallet af kvinder, som færdiggør uddannelsen med et svendebrev, svinder kvindernes andel ind til en fjerdedel.
Og så er serien opstået på den lidt kedelige baggrund, at der er færre kvinde end mænd, der vil være kokke.

Kamryn Conroy
2025-07-28 13:11:46
Count answers
: 1
Der er flest mænd, der er kokke.
Køkkencheferne er ofte mænd, og på verdensplan er kun omkring én procent af Michelin-køkkencheferne kvinder.
Det gælder ikke kun middelklassen, men også arbejderklassen, hvor mænd er begyndt at lave mad i privathuset.
I de professionelle køkkener er der 27 restauranter med en Michelin-stjerne i Danmark, men kun én har en kvindelig køkkenchef.
Der er ikke andre fag, der har samme ulighed.
Arbejdskulturen er ekstremt maskulin, styret af patriarkalske, næsten militaristiske idealer, som mange kvinder ikke føler sig godt tilpas i.
Der er bestemte roller tildelt det, og kvinder i lederpositioner skal agere på bestemte måder, enten ekstremt autoritative eller mor-agtige, og det har de oftest ikke lyst til.

Lesley Toy
2025-07-28 12:38:52
Count answers
: 2
Der er for få kvinder i spidsen for køkkenerne på trods af, at de bliver flere og flere på kokkeskolerne og på restauranterne. Blot seks af dem har en kvindelig køkkenchef i spidsen, hvilket ifølge nyhedsbureauet fortsat afspejler en branche, der er domineret af mænd. Der er for få kvinder i spidsen for køkkenerne på trods af, at de bliver flere og flere på kokkeskolerne og på restauranterne, sagde Michelinguidens direktør, Gwendal Poullennec. En stor del af de restauranter, der mandag høstede en eller flere stjerner, blev belønnet for et bæredygtigt og lokalt køkken.