Du skal overveje, hvordan du bedst kan lide konsistensen på din ost, for det har betydning for, hvornår pizzaen lægges på. Først skal du gøre op med dig selv, om du bedst kan lide, at osten er cremet og svampet, eller om du foretrækker en ost med en knasende skorpe. Hvis du godt kan lide, at osten ikke tørrer ud, men i stedet bliver ved med at være saftig uden at brune, så skal du lægge fyldet oven på osten. Hvis du laver din pizza med noget oven på osten, får du en pizza, hvor du kan ’strække’ osten i tråde, når du bider af den. Hvis du derimod lægger ost på som det sidste, får du en sprød osteskorpe. Der findes også oste, som ikke rigtigt smelter, selvom de bliver varmet op, som parmesan, hytteost, havartiost og salatost, og denne type ost anbefales at komme på din pizza til allersidst som krydderi. Du kan vælge at lægge osten på pizzaen, så den bliver bagt kort i ovnen, eller du kan komme osten på, når pizzaen er kommet ud af ovnen.