:

Hvad sker der, hvis man ælter en dej for længe?

Jett Torphy
Jett Torphy
2025-07-10 11:21:20
Count answers : 2
0
Hvis man ælter en dej for længe, kan det ikke nødvendigvis være direkte skadeligt, men det kan være nødvendigt at stoppe æltningen, når dejen har nået det optimale niveau. Når man ælter en dej, så bliver væsken absorberet af melet. Ved æltningen gør man også gluten-proteinerne i melet længere, hvorved de danner et glutennet i dejen. Hvis det går i stykker, kræver dejen mere æltning.
Vivianne Bartell
Vivianne Bartell
2025-07-10 10:01:10
Count answers : 3
0
Når vi ælter, suger gluten væsken til sig, og det er det, der afgør brødets struktur og kvalitet. Æltningen skaber nemlig lufthuller, som igen bliver til flotte luftbobler i vores brød. Når først dejen slipper, stopper du med at ælte, ellers risikerer du at overælte dejen. Skal du ælte i en køkkenmaskine, skal du ca. lade den ælte i 10-12 minutter. Du kan se, at dejen er færdig, når den slipper skålens kanter og sidder fast til rørekrogen. Når først dejen slipper, stopper du med at ælte, ellers risikerer du at overælte dejen.
Cecile Windler
Cecile Windler
2025-07-10 08:32:14
Count answers : 9
0
Hvis du ikke får det æltet din dej længe nok, kan gæren ikke virke ordentlig. Du skal ælte længe. Er dejen æltet korrekt, er det blødt og smidigt og bliver ’lang’, når du trækker i den. Mange ælter dejen i for kort tid, så den knækker over, straks du trækker i det.
Ewell Lockman
Ewell Lockman
2025-07-10 07:18:52
Count answers : 2
0
Når du ælter for længe kan det resultere i, at dejen bliver varm/overkørt, hvilket sker typisk, hvis dejen overstiger 29 grader. Den stigende temperatur kan være en ulempe, men det kan også være en fordel at ælte hurtigt, hvis du har en kold dej, da glutenstrukturen aktiveres bedst omkring 26 grader. Dog er der overhængende risiko for, at dejen bliver varm/overkørt, hvis du ælter i et højt tempo. Det er derfor vigtigt at vælge det rigtige tempo for din dejtype og holde øje på dej-temperaturen. Ved at ælte i et lavt tempo kan du undgå at køre dejen varm og tage livet af din røremaskine.